ANTIĆ OTVORIO SOLARNU ELEKTRANU U BEOČINU: Ovako će Srbija proizvoditi struju u budućnosti! (FOTO)

Ministar rudarstva i energetike rekao je danas, prilikom otvaranja solarne elektrane u Tancošu, u blizini Beočina, da je ovo lep dan za Beočin i za Srbiju, kao i za ukupni energetski sistem i dodao da se Srbija obavezala međunarodnim aktima i strategijom da će u svom sistemu do 2020. trošiti u oko 27 odsto energije iz obnovljivih izvora i zaključio da je otvaranje još jedne solarne elektrane u Srbiji mali korak u tom pravcu

  • 11

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić u Beočinu je otvorio prvu solarnu elektranu u Srbiji, čiji je investitor slovačka kompanija “Prima enerdži”, kapaciteta  jedan MW! Reč je o najvećoj do sada solarnoj elektrani u Vojvodini, u koju je sredstva uložio investitor iz Slovačke u kojoj radi 850 solarnih elektrana.

Kapacitet solarne elektrane koja je izgrađena za tri ipo meseca, je jedan i po megavat, a smeštena je na lokaciji Tancoš, površine 2,5 hektara, a čitava investicija je u visini 1,8 miliona evra. Iako je planirano da se izgradnja završi do kraja decembra, završeno je mnogo ranije, a danas je bio poslednji probni dan rada elektrane, tako da se može reći da je sve spremno za distribuiranje solarne energije. U pitanju je šesti solarni park u Srbiji, a najveći u Vojvodini.

Antić je rekao da je ovo lep dan za Beočin i za Srbiju, kao i za ukupni energetski sistem i dodao da se Srbija  obavezala međunarodnim aktima i svojom strategijom da će u svom sistemu do 2020. trošiti u oko 27 odsto energije iz obnovljivih izvora i da je otvaranje još jedne  solarne elektrane u Srbiji mali korak u tom pravcu.

- Htteo bih da se zahvalim investitorima, jer je reč o jednom impozantnom solarnom parku koji je ponos i investitorima i zemlji i građanima. Srbija se obavezala da bude deo odgovornog društva, mi moramo da se približimo evropskim standardima i da koristimo energiju iz obnovljivih izvora. Srbija je definisala kvotu koja podrazumeva  korišćenje oko 10 kw iz solarne energije - rekao je Antić i dodao da je korišćenje energije iz obnovljivih izvora veoma skupo, ali da je Srbija sa solarom napravila najveće rezultate kada su u pitanju tavi izvori energije, kao i da će startovanjem ovog solarnog parka naša zemlja imati oko 5,5 MW solarne energije, što je oko 50 odsto onoga što je zacrtano strategijom i međunarodnim obavezama.

- Mi živimo u uverenju da imamo sunce i vetar, pa to ljudima deluje jeftino, ali električna energija iz obnovljivih izvora je najskuplja zato što je reč o investicijama u nešto što nema dvadesetčetvorosatni režim rada. A koliko je skupo shvatimo kada uporedimo cene. EPS kada isporučuje energiju prema distributivnom sistemu cena je oko 30 eura po megavat-satu, iz energije vetra ta distribucija košta oko 90 eura po megavat-satu, a  iz solara oko 160 eura. Jasno je da je reč o skupim sistemima - objasnio je ministar rudarstva i energetike i dodao da će iz panela u Tancošu energiju moći da koristi oko dve do tri hiljade građana.

Kako je najavljeno solarne elektrane su budućnost Srbije, a sam ministar istakao je koliko se samo u svetu uložilo sredstava prošle godine kako bi se razvilo korišćenje energije iz obnovljivih izvora.

-  Tokom prošle godine oko 100 miljardi dolara investirano je u izvore obnovljive energije, što je povećalo proizvodnju energije na ovaj način za oko 40 odsto. Srbija u tom smislu daje mali doprinos. Mi smo siromašna zemlja i ne možemo ući u trku sa velikim zemljama. Ovakav sistem je skuplji, ali svakako kvalitetniji i bolji. Dogovorićemo se da koliko god možemo podržavamo i sprovodimo ovakve projekte i da ne zagađujemo životnu sredinu - rekao je Antić.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dade

    10. septembar 2014 | 13:52

    Od tolko neplodnih peščara oni ga tamo posadili...

  • UNITEDSTATESOFSERBIA

    10. septembar 2014 | 13:10

    Sunce će se naplaćivati ,a možda i vazduh,,,,Egzistencijalno ropstvo mora biti ukinuto,, ,,,mnogo vremena će proći dok se ljudi ne oslobode državnog terora.

  • СРБИН

    10. septembar 2014 | 13:39

    sta bi sa onim najvecem solarnim parku na svetu ?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA