BŽEŽINSKI: Putin neće stati na Ukrajini, želi da dominira!

Zbignjev Bžežinski, bivši savetnik američkog predsednika Kartera, izjavio je da je ruski predsednik želi da postane dominantan igrač, kao nekada Rusko Carstvo i SSSR. Ali, da mu to ne polazi za rukom

  • 49

Zbignjev Bžežinski, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Džimija Kartera, čovek koji je predvideo raspad komunizma, SSSR-a i Jugoslavije, i dalje apsolutno najuticajniji geopoliticki strateg u SAD u autorskom tekstu koji Nedeljnik ekskluzivno objavljuje u novom broju, daje svoje viđenje sadašnjosti i budućnosti Ukrajine, Evrope i sveta.

- Ono što se dogodilo u Ukrajini predstavlja, nesumnjivo, veliki udarac Putinovim ličnim i međunarodnim ambicijama - a to je bilo ponovno kreiranje nečega poput Sovjetskog Saveza, ovog puta nazvanog Evroazijska unija, koju je Rusija zasnivala uz podršku Ukrajine, Belorusije i drugih bivših sovjetskih republika. Putin je time želeo da postane dominantan igrač, kao nekada Rusko Carstvo i SSSR. Odluka Ukrajine da ne krene tim putem stvorila je ozbiljne probleme po Putinove planove - napisao je Bžežinski.

On je pozvao NATO da potvrdi da je aktivna i značajna alijansa i da postavi stalne snage u regionu.

- Ove snage pre svega treba da budu raspoređene u baltičkim zemljama, i donekle u Poljskoj - mada je Poljska prilično samodovoljna. No Rusima treba da se stavi do znanja da baltičke zemlje i Poljska neće biti kao Ukrajina - a Putin je jasno pokazao da će, ako mu uspe plan u Ukrajini, taj isti princip primeniti i u drugim zemljama koje mu stoje na putu do postizanja "ruskog jedinstva", šta god to u njegovoj glavi značilo. A baltičke zemlje su posebno opasne jer u njima živi znatno rusko stanovništvo, i to veoma blizu granice sa Ruskom Federacijom - napisao je, izmedu ostalog, ovaj uticajni analitičar.

Bžežinski je, izmedu ostalog, pozvao SAD i njene saveznike da pregovaraju sa Kinom, ocenivši da su Kinezi zabrinuti i da znaju da se trenutno događaju velike pretnje miru.

- Kina je velika sila, i Kina je naš partner. Zato ne mogu da ćute i da posmatraju sve što se dešava sa strane - dodao je Bžežinski u novom broju Nedeljnika.

(Telegraf.rs / Izvor:Nedeljnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ANTE BAN

    11. septembar 2014 | 15:11

    REkao bi da su procjene ovog uvaženog sveučilišnoog profesora ispravne! U ponašanju Putina ogromna je sličnost sa ponašanjem Hitlera iz 1939.godine.Sličnosti; obojica nemilosrdni prema susjedima,te prema opoziciji,uzurpatori vlasti, a odlučni vladati do smrti. To samo slijepci ne vide.

  • Kimi

    11. septembar 2014 | 14:43

    A vi ameri ne zelite da dominirate svetom? Putin vam smeta?

  • Goran

    11. septembar 2014 | 19:09

    Kako ovi lupaju minuse,pa kako ih ne mrzi. Mislite tako da promenite necije misljenje,jadni ste i bedni. Ako vam je ispran mozak ostavite druge na miru. da li tako pravite istinu od lazi,Merkale,Racak,oboreni avion u Ukrajini,Sadamovo oruzije itd.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA