UDRUŽILI SE PRAVOSLAVCI I KATOLICI: I napravili film o Ćirilu i Metodiju! (VIDEO)

Premijera igranog filma "Ćirilo i Metodije - slovenski apostoli" češkog reditelja Petra Nikolaeva zakazana je za 18. septembar u 20.30 časova u Sava Centru

  • 16

Dugo očekivana premijera dugometražnog igranog filma "Ćirilo i Metodije - slovenski apostoli" zakazana je za 18. septembar u 20.30 časova u beogradskom Sava Centru. Režiju dugometražnog igranog filma istorijsko-edukativnog karaktera potpisuje češki reditelj Petr Nikolaev.

Povodom obeležavanja 1150 godina rada slovenskih apostola Ćirila i Metodija, nastala je ova drama, koja ciljano želi da ovekoveči njihov rad i značaj. Osim veličine projekta, film je umnogome značajan zbog činjenice da su ga zajedno pomogli pravoslavna crkva i katolička crkva, kao i mnoge slovenske institucije kulture. Kvalitet i relevantnost filma postignuti su nesebičnom stručnom saradnjom autorskog tima filma sa poznatim istoričarima i predstavnicima crkvenih tela.

Sveti Ćirilo i Metodije rođeni su u devetom veku, a iastoriji poznati kao značajni hrišćanski misionari. Njihovo delovanje je značajno uticalo na kulturni razvoj svih slovenskih nacija zbog čega su ih i zvali - slovenskim apostolima. Sa namerom da hrišćansku veru šire među slovenskim narodima na slovenskom jeziku stvorili su novo pismo – glagoljicu, prvi slovenski alfabet, koji će koristiti za prevođenje Starog zaveta i crkvenih knjiga, zbog čega ih je crkva izjednačila sa svecima. Na taj način stvorili su prvi slovenski književni jezik i postavili temelje slovenskoj književnosti. Zbog značaja za hrišćanstvo, njihov dan se obeležava i u pravoslavnom i u katoličkom kalendaru, a proglašeni su Svetim zaštitnicima Evrope.

Odrastavši u Solunu koji je u tom periodu okružen Slovenima braća Ćirilo (Konstantin je svetovno ime) i Metodije obrazovani na vizantijskom dvoru, a dobro poznajući slovenski jezik dobijaju od vizantijskog cara Mihajla poslanstvo u Moravskoj, a na molbu moravskog kneza Rastislava, koji bojeći se uticaja koji su širili franački sveštenici i nemačkog cara Ludviga, obraća se za pomoć Vizantiji. Na tom putu, pored veoma uticajnih protivnika koji su zagovarali trojezično propovedanje vere, stekli su veliki broj učenika koji su nastavili njihovu misiju pogotovo na teritoriji današnje Makedonije, Srbije, Crne gore i primorskog dela današnje Hrvatske. U slavu svojih slavnih učitelja, jedan od učenika, Kliment, sastavlja novu azbuku - ćirilicu koju i danas koristimo.

Film je snimljen na lokacijama u Češkoj, Slovačkoj, Italiji, Turskoj i na Kipru.

Reditelj filma Petr Nikolaev rođen je u Pragu gde je i završio Akademiju umetnosti. Svojim izuzetnim radom privukao je pažnju još studentskim projektima zahvaljujući kojim je zaslužio da postane prvi dobitnik "Maksim" nagrade za najbolji studentski rad u istoriji fakulteta. Tokom karijere je živeo i radio u Francuskoj gde je, između ostalog, režirao i obrazovni program. "Ćirilo i Metodije - slovenski apostoli" je njegov sedmi dugometražni film.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Јован

    12. septembar 2014 | 15:09

    Нећемо се удруживати !

  • Sloven

    12. septembar 2014 | 17:46

    Nek se udruzuju koliko hoce a sta su oni radili I kako su nametali hriscanstvo Slovenima to tek treba snimiti. Jel Sloveni su kroz istoriju najvise stradali I nad njima je izvrsen genocid od strane hriscana. Slava Rodu!

  • русиа

    12. septembar 2014 | 17:28

    Какво црно удруживање??? Они су расколници и све су изменили! Шта они имају заједничко са Ћирилом и Методијем???? Шта они имају са Православнима???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA