IZBEGNUTA TRAGEDIJA: Nišlija našao kasetnu bombu u dvorištu!

Niška policija saopštila je da joj je pronalazak eksplozivnog sredstva prijavljen danas, te da je uviđaj u kojem su učestvovali i kriminalistički tehničari i službenici Uprave za vanredne situacije pokazalo da se radi o kasetnoj bombi „BLU 97 A/B

  • 5

Kasetna bomba zaostala iz NATO bombardovanja, pronađena je sinoć u dvorištu Nišlije Milije Jovanovića u ulici Boljevačka 5, nedaleko od glavne Autobuske stanice.

- Dvojica majstora, koje sam angažovao da iskopaju rov za odvodnjavanje, kazali su mi da nešto sumnjivo viri iz zemlje. Odmah mi je bilo jasno da se radi o kasetnoj bombi jer je dve trećine naprave bilo otkopano. Bio sam učesnik poslednjeg rata i dobro znam koliko su te bombe opasne, prava je sreća da neko nije stradao. Pretpostavljam da je bomba ovde dospela kada je bombardovana Šumatovačka ulica jer se ona nalazi na dvesta mestara vazdušnom linijom od moje kuće. Kada sam se vratio iz rata kući, nisam ništa primetio, verovatno je bila zatrpana zemljom. Nisam ni slutio šta me vreba u dvorištu – kaže Jovanović.

Niška policija saopštila je da joj je pronalazak eksplozivnog sredstva prijavljen danas, te da je uviđaj u kojem su učestvovali i kriminalistički tehničari i službenici Uprave za vanredne situacije pokazalo da se radi o kasetnoj bombi „BLU 97 A/B.

Policija je saopštila da će specijalna ekipa za uništenje neeksplodiranih sredstava Sektora za vanredne situacije izvršiti u periodu od 16 do 18 časova uništavanje kasetne bombe. Građani su zamoljeni da se u tom periodu ne kreću u reonu Boljevačke ulice bez preke potrebe te da na toj lokaciji ne parkiraju vozila.

Niš je bio meta kasetnih bombi 7. i 12. Maja 1.999. godine, kada je NATO avijacija izbacila 36 kontejnera sa četiri hiljade ovih eksplozivnih naprava. Tokom prvog bombardovanja gadjan je Klinički centar i Tvrđavska pijaca kada je poginulo petnaest Nišlija. Nedelju dana kasnije kasetnim bombama je zasuto naselje Duvanište ali tada nije bilo žrtava. Međutim, godinu dana kasnije od zaostale kasetašice stradao je meštanin ovog naselja Vladimir Jovanović. Godinama nakon okončanja NATO agresije, "žute ubice“ su pronalažene u različitim delovima grada, izmedju ostalog i u školi „Ćele Kula“, na krovovima Klinike za patologiju i niške hale "Čair“.

Najopsežnija akcija uklanjanja kasetnih bombi sprovedena je 2.005. godine kada su pirotehničari hrvatske firme „Doking razminiranje“ i „Medecom“ sa Pala očisstili 187.000 kvadratnih metara u Duvaništu, 92.000 kvadrata u Kliničkom centru i 85.000 kvadrata na području industrijske zone. Tokom ove akcije, teško je povredjen jedan deminer, kojem je kasetna bomba eksplodirala u rukama. Pre mesec dana ruski demineri su pretražili okolinu Tvrdjavske pijace ali tada nije ništa nadjeno.

(D. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • istok

    13. septembar 2014 | 15:18

    i mi jos hocemo u EU.... Boze sacuvaj...

  • Brana

    13. septembar 2014 | 15:51

    Hoce li biti podnesena prijava protiv NN lica?

  • BALKANSKI SPIJUN

    13. septembar 2014 | 18:47

    Ne treba paniciti..samo je staviti u paket i vratiti nazad onom ko je poslao taj poklon. A odkud kasetna zar one nisu zabranjene????? Ah da sad se secam koji prijatelji su nas gadjali tim kasetama!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA