ZILKIĆ: Vernici žele da formiramo stranku!

Zilkiću, međutim, kako je rekao Tanjugu, "ne pada na pamet da ulazi u politiku i protiv je svakog "preplitanja vere i politike", iako ne može da isključi "neku drugu vaninstitucinalnu mogućnost angažovanja vernika"

  • 21

Reis-ul-ulema Islamske zajednice (IZ) Srbije Adem Zilkić tvrdi da postoje zahtevi vernika da formiraju političku partiju, kao i da se ta zajednica žalila sudu u Strazburu zahtevajući da ih Srbija upiše u registar verskih zajednica, a izbriše Zukorlićevu IZ u Srbiji.

 

Prema rečima Zilkića, vernici Islamske zajednice smatraju da u Sandžaku "neki politički faktori u poslednje vreme, trguju sa Vladom Srbije", pa zbog toga misle da bi trebalo da postoji neka politička opcija "kako ne bi trpeli štetu".

 

Zilkiću, međutim, kako je rekao Tanjugu, "ne pada na pamet da ulazi u politiku i protiv je svakog "preplitanja vere i politike", iako ne može da isključi "neku drugu vaninstitucinalnu mogućnost angažovanja vernika".

 

 

On kaže da je potrebno da se postigne minimum bošnjačkog jedinstva, koje je preko potrebno toj zajednici i kojem teže, kao i da su "uvek tu da daju podršku tom jedinstvu".

 

- Mi u IZ smo zajednica muslimana cele Srbije i bilo bi vrlo neumesno da se stavljamo na stranu bilo koje opcije - naglasio je reis Zilkić.

 

Prema njegovoj oceni, "država nema ni volje ni hrabrosti da reši pitanje IZ Srbije iako je Ustavni sud naložio Ministarstvu pravde da drugu stranu, odnosno Zukorlićevu IZ izbriše iz registra verskih zajednica.

 

- Prema zakonima Srbije samo mi možemo biti legalna IZ u ovoj državi, ali nema volje da se to i ispoštuje. Pošto smo iscrpeli sva pravna sredstva u ovoj državi i sve presude su u našu korist obratili smo se sudu u Strazburu. Tražimo da nas država upiše u sudski registar kao jedinu IZ u Srbiji i nadoknadi nam štetu- ističe reis-ul-ulema Zilkić.

 

On smatra da "vlast želi da udovoljava onima koji su konfliktni i nemirni, dok je zajednica na čijem je čelu htela da bude mirna, iako, kako je rekao, i oni mogu biti nemirni. Od 2007.godine u Srbiji postoje dve IZ - u Srbiji i Srbije, podsetio je Zilkić. IZ u Srbiji je organizaciono vezana za IZ BiH i za vrhovnog poglavara priznaje bosansko-hercegovačkog reisu-l-ulemu Huseina Kavazovića, objasnio je on.

 

 

IZ Srbije je, istakao je on, samostalna i na njenom čelu je reisu-l-ulema Adem Zilkić. U poslednjih nekoliko godina bilo je više inicijativa da se stvori jedinstvena IZ u Srbiji.

 

Inicijativa je potekla od Turske, ali, za sada, pomirenja nema, kaže Zilkić.

 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA