Poginula maloletna Bosanka koja je otišla u džihad

Jedna od dve maloletne Bečlijke, poreklom iz Bosne, koje su pobegle iz porodičnog doma u Austriji u Siriju navodno je poginula u Siriji

  • 26

Austrijski dnevnik "Salcburger Nahrihten" tvrdi da je jedna devojka poginula u Siriji, ali za to nema potvrde. Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije Aleksandar Marakovic rekao je da i ta ustanova raspolaže sa tom informacijom, da ju je proverila, ali da ne može u potpunosti da tvrdi da je ona tačna.

Međutim, on je dodao da su roditelje informisani da je njihova ćerka možda poginula. Generalni direktor za javnu bezbednost Konrad Kogler potvrdio je odgovarajuće glasine, ističući da se one ne mogu trenutno verifikovati.

Samo dan ranije je austrijska štampa prenela da Sabina Selimović (15) i Samra Kešinović (16), koje su u aprilu pošle iz Beča u džihad očigledno vrbuju tinejdžere iz Austrije da im se pridruže. Sabina i Samra su 10.aprila napustile porodični dom u Beču, a u oproštajnoj poruci roditeljima su saopštile da idu u Siriju da se bore za islam.

Od tada nema ni traga od njih, a Interpol je pronašao slike dve devojke bosanskog porekla, koje su odrasle u Beču, odevene u burke sa kalašnjikovima u rukama. Ovog meseca policija je uspela da spreči druge dve maloletnice da iz Graca otputuju u Siriju, koje su rekle da su pošle u džihad.

Policija veruje da su Samra i Sabina dve devojke inspirisale da se pridruže terorističkoj organizaciji Islamistička država (IS).

Bečki dnevnik "Kronen cajtung" tvrdi da Samra i Sabina redovno "četuju" sa mladima na platformana socijalnih mreža, prenoseći kako imaju odličan život na frontu, veličaju ubistva nevernika.

Austrijska policija pretpostavlja da IS koristi Samru i Sabinu za vrbovanje maloletnika, i ukazuju da nije poznato da li to čine svojom voljom ili su instrumentalizovane od strane terorista, to jest naterane.

Za sada je potpuno nejasno šta je nateralo dve maloletne Bosanke da odu u džihad. Pre odlaska one su imale kontakt sa mladim Čečenima i posećivale džamiju u 2. bečkom okrugu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Misa

    16. septembar 2014 | 11:07

    Pa sto je isla da ubija druge? Nikom ne treba da bude zao zlocinaca,kako god da oni izgledaju. . .

  • Hihi

    16. septembar 2014 | 11:13

    ča je tražila, to je i dobila

  • Aleksandar

    16. septembar 2014 | 11:07

    Pa ko ih je tuko po ušima da idu tamo gde im nije mesto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA