Holivudska zvezda Džon Sevidž u novom filmu Darka Bajića (FOTO)

Zvezda filmova "Kosa" i "Lovac na jelene" Džon Sevidž glumiće u ostvarenju Darka Bajića "Bićemo prvaci sveta" - lik Vilijama Džonsa koji je bio jedan od osnivača Svetske košarkaške federacije (FIBA), 1932. godine

  • 0

Američki glumac Džon Sevidž najpoznatiji po svojim ulogama u kultnim filmovima "Kosa" i "Lovac na Jelene", zaigraće u domaćem filmu i TV seriji "Bićemo prvaci sveta" reditelja Darka Bajića, u produkciji "Intermedia Network" .

On će u našem filmu tumačiti lik Vilijama Džonsa koji je bio jedan od osnivača Svetske košarkaške federacije (FIBA), 1932. godine. Tada je Džons i izabran za prvog generalnog sekretara FIBA i na tom mestu ostao sve do Olimpijskih igara u Montrealu 1976, kada ga je nasledio Borislav Stanković (u tumačenju Aleksandra Radojičića).

Džonsov doprinos usponu jugoslovenske košarke je nemerljiv, pre svega jer je u našoj četvorici prepoznao ljude koji daleko nadilaze prostor iz koga dolaze. Rado je dolazio u Jugoslaviju i rado svraćao na čašicu pića u "Složnoj braći".  Aleksandra Nikolića (igra ga Marko Janketić) je cenio kao jednog od najboljih evropskih trenera, a Borislava Stankovića, Radomira Šapera (igra ga Miloš Biković) i Nebojšu Popovića (glumi ga Strahinja Blažić) kao ugledne funkcionere FIBA. Malo mu je trebalo da odluči da vođenje svetske košarke poveri Stankoviću.

Džons je doktorirao na istom onom koledžu (Springfild) na kome je Džejms Nejsmit izmislio košarku. U Nejsmitovu kuću slavnih izabran je 1964, kao prvi stranac kome je pripala ta čast. Bora Stanković će dobiti isto priznanje 1991, kao prvi stranac koji se nije školovao u SAD.

Inače, glumac Džon Sevidž koji u filmu i TV seriji "Bićemo prvaci sveta" igra Vilijama Džonsa, je postao planetarno poznat po ulozi u filmu "Lov na jelene" (1979) koji je osvojio nagradu Oskar za najbolji film. Sledeće dve godine dobija glavne uloge u filmovima "Kosa" Miloša Formana i "The Onion Field" Harolda Bekera. Iza njega su uloge u Kopolinom filmu "Kum: III deo" i "Salvador" Olivera Stouna.

U svojoj dugoj karijeri igrao je u mnogim filmovima i TV  serijama i poznat je po ulogama jakih i melanholičnih ličnosti. Radio je i kao producent i kompozitor, a jedno vreme je sa Nelsonom Mendelom bio angažovan na pokretu protiv aparthejda u Južnoj Africi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA