319

NEMOJTE DA VAS LAŽU: Crnogorci su 1918. hteli da se ujedine sa Srbijom! (FOTO)

Na kraju Prvog svetskog rata postajale su među Crnogorcima, kako u emigraciji tako i u zemlji, dve struje: bela i zelena. Ni jedna od njih dve nije bila protiv ujedinjenja sa Srbijom. Bilo je samo pitanje kako će ono biti sprovedeno

Cetinje
Cetinje. Foto: Luca Fortunato, Wikipedia

Često se među proponentima posebne crnogorske nacije i bivšim independistima koji su svoje ciljeve ostvarili pre osam godina, može čuti kako Crna Gora 1918. godine nije htela da se ujedini sa Srbijom i kako su Srbi bili okupatori koji su nepozvani došli u njihov krš i lom, ponašajući se kao brutalni okupatori.

Ništa nije dalje od istine.

Za razliku od Srbije koja je odbila da kapitulira i koja je svoju vojsku, kralja i vladu prebacila preko Albanije na Krf, Crna Gora se 1916. godine predala, kralj Nikola I je pobegao u Italiju pa u Francusku, a vojnici su pali u ratno zarobljeništvo.

Knjaz Nikola I Petrović Njegoš 1906. godine. Foto: Wikipedia Commons/William Le Queux

Knjaz Nikola I Petrović Njegoš 1906. godine. Foto: Wikipedia Commons/William Le Queux

Iz izgnanstva, kralj Nikola je pokušao da vlada, a ujedinjenje sa Srbijom je postala glavna tema među Crnogorcima. Kralj, premda veliki pobornik jedinstvene srpske i jugoslovenske države, nije bio spreman da se odrekne prestola u korist suparničke dinastije Karađorđević, koju nije naročito mirisao, iako je njegova ćerka bila žena srbijanskog monarha i majka prestolonaslednika.

Kako su meseci a potom i godine odmicali, smanjivao se broj njegovih pristalica. Kralju je postalo sve teže da formira stabilnu vladu; Lazar Mijušković je podneo ostavku nakon što je Nikolu optužio da izaziva probleme koji će opstruisati ujedinjenje, pa je vladu nakon toga formirao Andrija Radović koji je popravio međunarodni položaj organa na čijem je čelu bio i paradoksalno bio glavni zagovornik stava da je istorijska uloga Crne Gore završena. Nakon što je predložio da se najstariji muški članovi obe dinastije smenjuju na prestolu, a kralj odugovlačio sa odgovorima iako je sve vreme naglašavao da nije protiv ujedinjenja, Radović je podneo ostavku.

Spomenik kralju Nikoli I Petroviću Njegošu u Podgorici. Foto: Wikipedia Commons/MrSco

Spomenik kralju Nikoli I Petroviću Njegošu u Podgorici. Foto: Wikipedia Commons/MrSco

Zamenio ga je Milo Matanović koji je Nikolu odmah upozorio da pregovori o ujedinjenju odmah moraju da počnu inače će u narodu izbiti pobuna zbog njegovog kolebanja; kralj nije rekao ništa, Matanović je podneo ostavku.

Naredni šef vlade je bio Evgenije Popović koji je uživao italijansku podršku, podršku istih onih zvaničnih krugova u Rimu koji su se svim silama borili protiv formiranja Jugoslavije.

Međutim, kraljevi oponentni su osnovali Crnogorski odbor za narodno ujedinjenje, koji je plaćala Srbija. Andrija Radović je bio na čelu. Komitet je bio toliko uspešan da je do početka 1918. godine postalo jasno da je kralj ostao sam i da ga više niko ne podržava u emigraciji. Pokazalo se, slično je bilo u samoj Crnoj Gori.

Foto: Arhivska fotografija

Foto: Arhivska fotografija

Nakon proboja Solunskog fronta, srpske, italijanske, francuske, britanske i američke snage su privremeno preuzele kontrolu nad Crnom Gorom, a 19. novembra su sprovedeni izbori koju su činile dve liste, bela i zelena. Bela je bila lista na kojoj su se nalazili zagovornici bezuslovnog ujedinjenja, predvođeni Gavrilom Dožićem. Na zelenoj listi su bili zagovornici uslovnog ujedinjenja, predvođeni Špirom Tomanovićem.

Beli su pobedili u svim mestima osim na Cetinju; kada je postalo jasno šta Crnogorci žele, Italija je pokušala da zauzme Cetinje i proglasi obnovu crnogorske države pa je pokrenula napad iz Boke ali se povukla jer ipak nije smela da uđe u rat sa Srbijom.

Velika narodna skupština je konstituisana 24. novembra u Podgorici, dva dana kasnije je kralja Nikolu optužila za izdaju, zbacila ga sa prestola i zabranila mu povratak u zemlju, a potom izglasala prisajedinjenje Kraljevini Srbiji.

Zelenaška zastava. Foto: Wikipedia Commons/CarJunakaCg

Zelenaška zastava. Foto: Wikipedia Commons/CarJunakaCg

Za kraj, pomenimo zelenašku jednodnevnu Božićnu bunu pod vođstvom Krsta Popovića, koja je propala; većina učesnika je amnestirana, ali su mnogi godinama potom nastavili da vode hajdučki rat protiv države za koju su se pre toga borili.

Iako današnji "dukljani" šire dezinformacije koje impliciraju da su pripadnici ovog pokreta bili separatisti (na prste ruke mogu da se nabroje oni koji jesu), to nije tačno; oni su - kao što smo već rekli - bili zagovornici uslovnog ujedinjenja (uz uslove dakle, ali i dalje za ujedinjenje; verovatno bi pristali da Crna Gora bude deo Srbije ali kao posebna kneževina sa Petrovićima kao naslednom dinastijom) a u drugoj tački njihovog proglasa se čak naglašava da će onda biti spremni "da pristupe ovoj velikoj jugoslovenskoj zajednici kojoj su njihovi preci najstariji i najvjerniji zatočnici bili".

Sukob između zelenaša i bjelaša, onih koji su bili većina u Crnoj Gori, nije bio nacionalni već dinastički.

Zelenaška zastava je bila srpska trobojka sa krunisanim belim dvoglavim orlom i lavom na štitu.

Pametnom dosta.

(S. P.)

Tagovi: Crna Gora, Crnogorci, Dukljani, Jugoslavija, Kralj Aleksandar I Karađorđević, Kralj Nikola I, Srbija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (319)
Poređaj komentare:
 • M
  milena

  Ja sam iz sela Lovcenca i ponosna sam crnogorka,ali ipak nisam bila za to da se svadjamo,blatimo.Crna Gora je imala drzavu,kao i Srbija.Medjutim politika podmukla je razdvojila dva bratska naroda,koja su odvijek lijepo zivljela,medjutim pogan hoce da unisti pravoslave na Balkanu.

 • M
  Molder

  I jedni i drugi smo izgleda cigani cim se ovako pljujemo..

 • S
  Stari lav

  Ajde prvo da ustanovimo startna pravila diskusije. Od kad se počinje računati istorija na ovim prostorima i do koje mere mogu da se teritorije i države dele i/ili ujedinjuju. Posle toga je lako pretresti istoriju i činjenice. Ovako ispada da možeš biti stariji od samog života, samo zavisi kako kome odgovara u tumačenju svojih želja i viđenja stvari.

Zdrava novorođenčad nestala u Požarevcu pod sumnjivim okolonostima: Tri žene podnele prijavu zbog otmice beba

Sneg nastavlja da pada: U celoj Srbiji hladno sa umerenim mrazom, temperatura i do 9 stepeni ispod nule

Danas je Sveta Varvara, dan kada treba da posejete božićno žito i obavezno skuvate ovo jelo. Za sve to postoji jak razlog (FOTO)

Makedonski ministar zdravlja obišao povređene u saobraćajnoj nesreći kod Leskovca (FOTO)

Prizrenska eparhija je opstala i opstaće narednih 1.000 godina (FOTO)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za ponedeljak, 17. decembar 2018. godine

Veliki deo Pančeva ostao bez vode: Slavine suve zbog havarije na stanici

Bogoljub Karić posetio grob svog brata Sretena dok je sneg vejao i poslao snažnu poruku (VIDEO)

Uporedili smo kako su naše lektire nekada izgledale i šta deca danas čitaju

U moje vreme dečaci su se plašili plavih koverti i pregleda sa "skidanjem gaća". Danas me pitaju "da li je moguće da si baš toliko mator?" (FOTO)

Dirljiv snimak iz pravoslavne crkve: Sveštenik krsti bebu, a ona sama hvata krst, privlači ga i ljubi nekoliko puta (VIDEO)

Zoran Marjanović kao u delirijumu: Polunag u snegu radi sklekove pored male Jane i prkosi vojničkim pozdravom. Kome je poslao poruku? (FOTO)

Prva dama Srbije u poseti Nišu: Tamara Vučić uručila novogodišnje paketiće deci ometenoj u razvoju (FOTO)

"Pi*ali su mi u sunđer i nazivali me ku*vom": Jeziva iskustva nastavnika u Srbiji zbog kojih im je ulazak u učionicu postao pakao

Žena poginula u požaru koji je zahvatio kuću, vatrogasci jedva stigli na intervenciju preko zavejane Suve planine

Šta su lopovi nekada krali, a kako se danas "operiše"? Nema više "leva ruka, desni džep", sada vlada princip "grabi i šetaj", a kada ih uhvate, kreće ršum

Genijalna ideja novosadskih studenata: Izmislili pametni tepih

Eparhija raško-prizrenska obeležila značajan jubilej - 1.000 godina postojanja: Liturgija u crkvi služena bez struje i grejanja (FOTO) (VIDEO)

Upozorenje o snegu: U ovim delovima Srbije napadaće i do pola metra

Da li je ovaj Nišlija pri sebi? Stavio dete u gajbu, vezao je za biciklu, pa pravo kroz crveno svetlo (VIDEO)

Jedna baka (80) svake nedelje, bez izuzetka, u cik zore hvata autobus: Užičani nisu svesni šta im ona nosi u cegeru (FOTO)

Beograđanin je smislio originalno ime za ćerkicu, a matičar je izbrisao jedno slovo, da bi bilo pogodno: Koja imena ne smete da dajete deci?

Snežni pokrivač će se danas samo povećavati, a ni temperatura nas neće obradovati

Gejevi i lezbijke ne mogu da usvajaju decu u Srbiji, ali ipak postaju roditelji: Evo šta sve rade da bi dobili bebu

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za nedelju, 16. decembar 2018. godine

Stefana Karađorđevića krstio patrijarh Irinej: Mali princ nosio odelo koje je kraljevska porodica dugo čuvala (FOTO)

Tražili ste sneg, dobili ste sneg! Hajde sad da vidimo čiji je Sneško Belić najoriginalniji (FOTO)

Horor na putevima u Srbiji! Kamioni i autobusi proklizavaju na sve strane (FOTO) (VIDEO)

Pop iz Rume snimao seks sa ljubavnicom, pa skandalozne fotografije završile na Fejsbuku: Meštani i muževi ljuti, SPC pokrenula postupak (FOTO)

Idilične slike i romantične šetnje: Sneg je tokom noći potpuno zabeleo Srbiju i napravio bajkovite prizore (FOTO)

Jezivi prizori vezanih i ubijenih lisica pojavljuju se širom Srbije: Jedni su prestravljeni, drugi nalaze opravdanje za ovakvu brutalnost

U ovom delu Srbije je tri puta više sahrana nego svadbi: Napuštene kuće i neobrađene njive, šačica dece i mladih

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za subotu, 15. decembar 2018. godine

Miloslav nije mogao da nađe posao, a onda mu je sinula ideja - zadovoljavaće žene: Tarifa je po dogovoru, a seks samo ako mora

Baka je živela sama u Kikindi, htela je samo da se ugreje, legla je na krevet i nikad se nije probudila

Na jednoj strani mosta se pravi "vojska", na drugoj Sneško Belić: Dve slike realnosti Kosovske Mitrovice (FOTO)

Anđelu je otac tukao od malena, nazivao je ku*vom, smejao se jezivo i mučio je sve dok nije preminuo: Danas pomaže drugima, a oni je pljuju (FOTO)

Pre dva dana rodila im se 348. beba, a danas slave 6. rođendan i najsrećnija su ustanova u zemlji (FOTO)

Srbija postala 23. punopravna članica CERN: Odlična vest za našu nauku (FOTO)

Deco, pokidali ste: Đaci iz Srbije stali na crtu najvećim svetskim silama i vratili se sa 6 medalja!

"Nerade senzori. Ručno otvaranje vrata, ručno zatvaranje vrata": Greška na vratima bolnice nasmejala Zrenjanince

Srbija se beli, društvene mreže ključaju: Najlepši sneg ove godine upravo pada i prizori su nestvarni (FOTO)

/
<% galerijaAlt %>