Rusija pomaže Republici Srpskoj kreditom od 76 miliona evra!

Ruski kredit biće iskorišćen za pomoć budžetu RS i fondovima. Ovo je, između ostalog, rezultat posete najviših zvaničnika RS Moskvi, Milorada Dodika, predsednika RS, i Željke Cvijanović, predsednika Vlade RS, u očekivanju sastanka sa Vladimirom Putinom, predsednikom Rusije

  • 14

Rusi danas stavili potpis na odluku VTB banke o povoljnom kreditu u visini od 76 miliona evra za RS, na zahtev najviših ruskih zvaničnika, saznaju "Nezavisne".

Ruski kredit biće iskorišćen za pomoć budžetu RS i fondovima. Ovo je, između ostalog, rezultat posete najviših zvaničnika RS Moskvi, Milorada Dodika, predsednika RS, i Željke Cvijanović, predsednika Vlade RS, u očekivanju sastanka sa Vladimirom Putinom, predsednikom Rusije. Kako je potvrđeno za B92, taj sastanak se očekuje ili danas kasno popodne ili sutra.

Dogovoreno je i da Rusija donira mazut za celu grejnu sezonu u Banjaluci i Prijedoru, kao i svim institucijama koje se greju na mazut.Podsećamo, tokom prvog dana posete Moskvi potpisan je sporazum o direktnoj isporuci gasa za RS bez posredovanja preduzeća "BH gas". U ime RS sporazum je potpisala Cvijanovićeva, a u ime ruske strane Aleksej Miler, direktor "Gazproma".

Dodik je izrazio zadovoljstvo što je ruska strana pokazala razumevanje i što je iskorišćena ovakva mogućnost, koja je predviđena Dejtonskim sporazumom, na način da parlament BiH da podršku za sporazum, kako je predviđeno Ustavom BiH.

- Zahvalni smo Ruskoj Federaciji što je prihvatila da se koristi taj mehanizam koji je potpuno legalan i legitiman - izjavio je Dodik, upozorivši da, ukoliko podrška bude uskraćena, RS će redefinisati podršku prema radu institucija BiH.

Govoreći o gasovodu "Južni tok", naglasio je da on ne smeta interesima FBiH, niti pravi obaveze za BiH u celini ili FBiH. Dodik je istakao da se radi o projektu koji je u vrhu prioriteta RS, te da će njegovim završetkom biti obezbeđena stabilnost RS u svakom pogledu.

(Telegraf.rs / Nezavisne)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA