SVETOGRĐE: Ukradena ikona neprocenjive vrednosti!

Ikona je ukradena iz Crkve Svetih apostola Petra i Pavla u zlatiborskom selu Sirogojno. Nepoznati kraljdivac iskoristio je trenutak kada je ostao izvan vidokruga sveštenstva i vernika

  • 12

Iz Crkve Svetih apostola Petra i Pavla u zlatiborskom selu Sirogojno ukradena je ikona Sveta tri jerarha. U pitanju je ikona nastala pre više od dva veka, rad čuvenog zografa Aleksija Lazovića, a smatra se da je njena vrednost praktično neprocenjiva.

Reč je o delu rezbarenom i slikanom na drvenoj podlozi i predstavlja tri arhijereja: Svetog Nikolu, Spiridona Čudotvorca i Haralampija. Ikona je uoči Male Gospojine skinuta sa zida hrama, a nepoznati kradljivac iskoristio je trenutak kada je ostao izvan vidokruga sveštenstva i vernika.

- Uoči Male Gospojine, kradljivac je ušao u crkvu i skinuo ikonu sa zida u trenutku kada niko nije gledao. Pobegao je neopaženo, najverovatnije kroz severna vrata - priča otac Ivan Despić, sveštenik crkve u Sirogojnu, pišu "Novosti".

Crkva svetih apostola Petra i Pavla u Sirogojnu je spomenik kulture prve kategorije, a uživa najviši stepen zaštite upravo zbog celine koju čine ikone. Izgrađena je 1764. godine, a njen ikonopis smatra se najranijim poznatim delom Simeona Lazovića.

- Prikaz je rad Aleksija Lazovića, jednog od najvećih ikonopisaca Starog Vlaha sa kraja 18. i početka 19. veka, sina i nastavljača dela zografa Simeona Lazovića. Prikaz tri arhijereja sastojao se od četiri fragmenta. U crkvi su svojevremeno zatečena dva fragmenta i jedan od njih, veličine 30 sa 80 centimetara ukraden je minulog vikenda - kaže istoričar umetnosti Zorica Zlatić Ivković.

Inače, ikonopisci iz Bijelog Polja, Simeon i Aleksije Lazović, pored crkve u Sirogojnu, radili su i u manastirima Dečani i Savina, u mnogobrojnim crkvama i manastirima užičkog kraja, kao i u Bosni i Hercegovini, ali i na primorju.

Umetnička dela, kažu kriminolozi, uvek se kradu uz detaljno planiranje i ozbiljnu organizaciju, a lopovi su obično samo "izvođači radova", dok se instrukcije dobijaju od naručioca posla. Inače, Interpol ima bazu o svim ukradenim umetninama i bilo gde da se ikona pojavi, lokalna policija će moći da je identifikuje i zapleni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA