HOĆE DEMOKRATIJU: Studenti protestuju protiv vlasti u Pekingu! (FOTO) (VIDEO)

Studenti su se okupili ispred sedišta vlade, a saopštili su da, počevši od juče, nameravaju da se u narednih sedam dana svakodnevno okupljaju

  • 1

Nekoliko stotina studenata i danas je bojkotovalo nastavu u Hong Kongu zbog odbijanja Pekinga da tom gradu garantuje puna demokratska prava, prenose svetske agencije.

Studenti su se okupili ispred sedišta vlade, a saopštili su da, počevši od juče, nameravaju da se u narednih sedam dana svakodnevno okupljaju.

Na momente je došlo do sukoba sa policijom kad su studenti pokušali da priđu prvom čoveku Hong Konga Leung Čun-jingu koji je izašao iz zgrade vlade, gde je govorio na pres konferenciji.

-Vidite da on ne namerava da razgovara sa studentima - rekao je predsednik Studentske federacije Hong Konga Alek Čou, koji je zapretio zaoštravanjem protesta ako Leung bude odbijao i u narednih 48 sati da razgovara sa studentima.

- Pažljivo pratimo zahteve studenata za izbore 2017 - rekao je Leung prethodno na konferenciji.

On je dodao da su predlozi Pekinga u cilju "poboljšanja trenutnog stanja demokratije". Organizatori su saopštili da je juče protestovalo 13.000 studenata, prenosi AFP.

Studentski štrajk organizovan je zbog odluke Pekinga da onemogući puno biračko pravo na izborima za vrhovnog lidera Hong Konga 2017. godine, ali i otvorenu nominaciju kandidata.

Nacionalni narodni kongres insistira da kandidate mora da proveri elitni komitet koji je do sada vršio selekciju lidera kineskih gradova.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srdjan

    23. septembar 2014 | 11:11

    Oni opet hoce gazenje tenkovima. Demokratija razara drzavu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA