Kako je propalo Titovo tajno oružje od 4 milijarde dolara? (VIDEO)

Aerodrom Željava u blizini Bihaća bio je najjači vojni aerodrom po infrastrukturi u celoj Jugoslaviji. Unutra je bila smeštena jedna avijacijska brigada sa 60 aviona i više od 3.000 ljudi. JNA ga je minirala 1992. godine s 56 tona eksploziva i u potpunosti ga uništila

  • 43

Nekada najopremljeniji jugoslovenski vojni aerodrom unutar planine Plješevica blizu Bihaća, koji je spadao u tri vodeća u Evropi, propao je, a sa njim je izgubljen i njegov potencijal.

U aerodrom Željava uloženo je oko četiri milijarde američkih dolara kako bi se osigurao od eventualnih napada SSSR, posle Titovog "NE" Staljinu. Ovo vojno zdanje izgledalo je impozantno 1968. godine, kad je zvanično otvoreno.

- Bio je to najjači vojni aerodrom po infrastrukturi u celoj Jugoslaviji. Unutra je bila smeštena jedna avijacijska brigada sa 60 aviona i više od 3.000 ljudi, od čega je bilo samo oko 500 oficira, oko 900 podoficira i oko 2.000 vojnika. Imao je kapacitet opsluživanja tri avio-brigade u slučaju potrebe, a bio je idealan štit od iznenadnih udara - objašnjava značaj aerodroma potpukovnik avijacije u vazduhoplovnoj službi Ivan Prša.

Vojska tadašnje Jugoslavije je 17. maja 1992. minirala aerodrom s 56 tona eksploziva i u potpunosti ga onesposobila, a istorija je učinila svoje, njegova unutrašnjost je u potpunosti propala.

Postojala je ideja da se na ovoj lokaciji napravi savremeni kargo aerodrom, ali su visina i isplativost investicije diktirali tok realizacije projekta, pa upućeni kažu da je takvo nešto neisplativo, dok za neku vrstu muzejskog turizma unutrašnjost aerodroma nije sigurna.

Takođe, ovaj aerodrom je važio za velikog zagađivača podzemnih voda koje dotiču iz Like, tako da je to još jedan od mnogobrojnih razloga da nikad više ne proradi. U tunelima ima veoma opasnih toksičnih supstanci nastalih u požaru nakon miniranja i dok ne budu dekontaminirani, neupotrebljivi su za bilo kakve aktivnosti.

Obnova Željave bi bila promašena investicija, jer su cena projekta i ulaganje preveliki, a investitori nisu sigurni u isplativost zbog malog kapaciteta letova.

Ovako je aerodrom Željava nekad izgledao:

(Telegraf.rs/ Izvor: avaz.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cx

    23. septembar 2014 | 15:22

    Bio aerodrom, bile fabrike, bile plate, bili srecni ljudi....a onda je dosla demokratija....

  • Kurepa

    23. septembar 2014 | 13:17

    O kakvom tajnom oružju je reč?!

  • Kiljo

    23. septembar 2014 | 13:04

    Kao dosta dobrih i lepi stvari sto smo, slučajno ili namerno i mošti li, tako i ovo dragoceno bogatstvo. Žalosno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA