Srbija odbija da plati zamenu slušnog implanta devojčici! (FOTO)

Nevolje Tamare Tešić (11) počele su u julu, kad joj se pokvario spoljni deo slušnog aparata pomoću kojeg je mogla da čuje i govori. Od tada počinju prave muke ove devojčice i njenih roditelja, koji jedva sastavljaju kraj s krajem

  • 11

Već skoro mesec dana učenica petog razreda Tamara Tešić (11) iz Valjeva nastavu prati tako što čita sa usana nastavnika, jer RZZO odbija da joj plati zamenu pokvarenog slušnog implanta! Njeni rodtelji nemaju 11.500 evra, koliko je potrebno, zbog čega je devojčica prinuđena da se ponovo vrati u svet tišine.

Nevolje su počele kada se ovoj devojčici u julu pokvario spoljni deo slušnog aparata, pomoću kojeg je mogla da čuje i govori. Od tada počinju prave muke ove devojčice i njenih roditelja, koji jedva sastavljaju kraj sa krajem.

- Tokom 2005. godini Tamari je operacijom u KBC "Zvezdara" ugrađen kohlearni implant o trošku države. Pošto se pokvario jedan deo, poslao sam bezbroj dopisa RZZO, međutim, oni su odbili da finansiraju zamenu pokvarenog dela, uz obrazloženje da se spoljni deo aparata ne nalazi na listi pomagala za koje oni snose troškove. Tamara je posle devet godina normalnog života sada ponovo u svetu tišine. Pošto je aparat pokvaren neprestano čuje krčanje, tako da je sada prinuđena da čita sa usana - kaže otac ove devojčice Dušan Tešić.

Roditeljima je rečeno da sačekaju izmene zakona sledeće godine, kako bi se stvorili zakonski uslovi da država pokrije taj trošak.

- Taman nam se dete, koje je teško oštećen sluh zbog teškog porođaja i hematoma na glavi, koji je imala kao novorođenče, vratila normalnom životu, a sada je ponovo prinuđena da živi u tišini. Čak su i lekari KBC "Zvezdara" sami fondu poslali molbu za hitnu urgenciju, gde su naveli da su spremni da Tamari ugrade novi procesor umesto pokvarenog, ali im je potrebna saglasnost fonda, međutim, odogovor je bio negativan - kaže majka devojčice Dragana Tešić.

Zamena slušnog implanta košta 11.500 evra i o njemu ova devojčica sada može samo da sanja, jer njen otac radiza minimalac u jednoj privatnoj firmi, dok je majka nezaposlena.

U Srbiji se kohlearni implanti, bez kojeg deca teškog oštećenja sluha ne mogu da čuju i govore, ugrađuju poslednjih 10 godina, ali država ne pokriva troškove zamene spoljnog implatna, koji ima ograničen rok trajanja.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Александар Џунић

    23. septembar 2014 | 13:17

    Нека само десетак директора (Вучићевих штићеника) по државним службама одвоји по 15% од једне месечне плате и дете има да прочује из места.

  • schwyz

    23. septembar 2014 | 13:31

    Sram neka bude sve u ovoj drzavi.

  • Made in Great Britain

    23. septembar 2014 | 13:25

    Postoji li neki nacin da se uplati novac? Hvala. Pomozimo sa koliko i kako ko moze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA