ZVER IZ OZLOGLAŠENOG ZATVORA: Nisam kriv, samo sam radio svoj posao! (FOTO)

Zatvorenici su upravniku dali nadimak "zver", jer je učestvovao u maltretiranju zatvorenika, lišavanih medicinske nege, hrane i grejanja sa ciljem da budu uništeni. Ovo je prvo suđenje članu neke od zatvorskih ustanova iz doba komunizma

  • 5

U Rumuniji je danas počelo suđenje Aleksandruu Visineskuu (89), bivšem upravniku ozlaglašenog zatvora u doba komunizma. Njemu se sudi za zločine protiv čovečnosti izvedene u zatvoru Ramniku Sarat, koji su Rumuni zvali "zatvor tišine" jer je zatvorenicima bilo zabranjeno da govore. Visinesku tvrdi da je nevin i da je samo radio svoj posao onako kako mu je bilo naređeno, što ga čini žrtvenim jarcem, ističe on.

Ovaj slučaj suđenja članu uprave neke od tadašnjih zatvorskih ustanova, prvo je tog tipa još od pada komunizma koji se desio pre 25 godina. U tim zatvorskim ustanovama bilo je smešteno oko 600.000 disidenata od 1947. godine do 1989. godine.

- Kako mogu da imam poverenja u pravdu posle svega onoga što su rekli o meni? - rekao je na ulazu u zgradu sudnice, obučen u trodelno teget odelo ukrašeno sivim šeširom.

Upravniku su zatvorenici dali nadimak "zver", jer je učestvovao u maltretiranju zatvorenika, lišavanih medicinske nege, hrane i grejanja sa ciljem da budu uništeni. Tužilaštvo ga upravo tereti za nadgledanje "režima istrebljenja". Tokom njegove uprave umrlo je najmanje 14 ljudi.

Čelnik rumunskog Instituta za istraživanje zločina komunizma Radu Preda ocenio je da je suđenje posebno važno jer je to prvi put da se instrument komunističkog terora suočava s pravdom. Ukoliko bude proglašen krivim, sud bi mogao da ga osudi na doživotnu zatvorsku kaznu.

Pod istragom optužbi za slične zločine je još 35 ljudi, ali stanovništvo Rumunije uglavnom smatra da se ova suđenja dešavaju prekasno, s obzirom na starost i zdravstvene probleme optuženih, koji i kad bi doživeli kraj suđenja, ne bi dugo ostali u zatvoru.

Inače, preživeli zatvorenici su pričali razne legende o mučenju u ovom zatvoru, među kojima su legende o zabrani prilaska zidovima zbog mogućnosti komunikacije pomoću Morzeove azbuke ili kazni stajanja na ledu u uslovima niske temperature koje su ostavljale trajne posledice po zdravlje i kretanje ovih ljudi.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grofica

    24. septembar 2014 | 22:41

    Cudo jedno,kako ovi ljudi dozive duboku starost

  • Boki

    24. septembar 2014 | 20:27

    Bilo je to za***ano vreme, verujem da je istina ono sto kaze ovaj covek, ali upravnik, to je velika pozicija u vreme komunizma.

  • Шандор Колар

    24. septembar 2014 | 20:42

    "Ја сам само радио свој посао" То се често чуло у Нирнбергу.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA