Ovako izgleda Mars iz indijske svemirske letelice (FOTO)

Fotografija Marsa načinjena je sa visine od oko 7.300 kilometara. Indija postala prva azijska država koja je uspešno "stigla" do Crvene planete, i to za najmanje novca

  • 3

Indijska organizacija za svemirska istraživanja (ISRO) objavila je prve fotografije Marsa na kojoj se vidi površina ove planete prekrivena kraterima.

Fotografija je načinjena sa visine od oko 7.300 kilometara, a ISRO je postavila na svoju Fejsbuk stranu i na Tviter. Iako fotografije nisu poput onih koje je slao američki rover "Kjuriositi" koji je na Mars poslala NASA, ipak su impresivne s obzirom na skroman budžet.

Indiju je misija lansiranja svemirske letelice "Mangaljaan" koštala oko 74 miliona. Zapravo, ona košta manje nego najskuplji stan u Londonu, pa čak i manje od budžeta holivudskog filma "Gravitacija". Letelica nije imala prototipove, već je osmišljena uz pomoć kompjuterskog softvera.

"Mangaljaan" je u Marsovu orbitu ušao u sredu, čime je Indija postala prva azijska država koja je uspešno "stigla" do Crvene planete, i to za najmanje novca. Do Marsa su do sada uspele "da dođu" samo SAD, Rusija i Evropa. A da misije ka Marsu nisu nimalo jednostavne, najbolje pokazuju statistike: od 51 misije, koliko ih je do sada bilo, 30 su završene bez uspeha. Indija je uspela iz prvog pokušaja.

Svi u Indiji proslavili su ovaj uspeh. I dok su neki svoj ponos iskazali na društvenim mrežama, učenici u školama dobijali su tradicionalne slatkiše.

(Telegraf.rs / Izvor: timesofoman.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Страхиња

    26. septembar 2014 | 00:41

    Rusija je vecim delom u Aziji i stigla je pre Indije

  • Mika

    26. septembar 2014 | 14:31

    Sad kad Indijci puste malu nevestu tamo, ima zeleni odmah da krenu u invaziju..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA