Nemačka poslala zastarelo oružje Kurdima za borbu protiv džihadista! (FOTO) (VIDEO)

Nakon što je predsednik Kurdistana Masud Barzani zatražio dodatno i modernije oružje, ova država je u prvoj pošiljci poslala 50 bestrzajnih ručnih minobacača sa municijom, 520 pušaka i 20 mitraljeza

  • 10

Prva pošiljka nemačkog naoružanja, sa timom za obuku za borbu protiv terorista iz Islamske države, stigla je u severni Irak, prenose nemački mediji danas, navodeći da je predsednik Kurdistana Masud Barzani, posle jednog susreta sa nemačkim ministrom odbrane Ursulom fon der Lajen, zatražio od međunarodne zajednice dodatno i modernije oružje.

Barzani je, kako prenose nemački mediji, rekao da je broj i kvalitet oružja mogao biti bolji.

- Ovo nije samo naš rat, mi se borimo u ime svih u svetu koji su protiv terorizma - rekao je Barzani, prenose mediji.

Prva pošiljka nemačkog naoružanja, koja je zbog tehničkih problema startovala iz Lajpciga sa zakašnjenjem, obuhvata kako prenose mediji, 50 bestrzajnih, ručnih minobacača sa municijom, 520 pušaka i 20 mitraljeza, a posle jednog zaustavljanja u britanskoj vojnoj bazi na Kipru stigla je u servernoirački grad Erbil.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je početkom septembra najavila spremnost za isporuku naoružanja Kurdima u severni Irak, kao znak podrške u borbi protiv terorističke milicije IS, a štampa je pisala da se tako, prvi put, posle niza godina, Berlin direktno angažovao u jednom aktuelnom vojnom konfliktu.

To je, prema medijima, radikalna promena kursa nemačke spoljne politike, a sama Merkelova je u Bundestagu pravdala planiranu isporuku naoružanja Kurdima u Iraku pretnjama IS i rekla da tako postoji šansa za spas ljudskih života i sprečavanje daljih ubistava.

Na pitanje da li Kurdi uopšte mogu rukovati nemačkim naoružanjem, magazin Špigel piše da Bundesver namerno nije izabrao najmodernije oružje i da protivtenkovske mobilne sisteme MILAN, standardne puške G36 i drugo naoružanje lokalne snage mogu koristiti.

Kada je reč o tome kako Nemačka može kontolisati da oružje ne dođe u pogrešne ruke, Špigel piše da tako nešto niko ne može isključiti i da je to i vlada priznala.

Nemačko Ministarstvo inostranih poslova želi, međutim, kako piše štampa, da se sa Kurdima potpiše dokument koji bi isključio svaku moguću dalje prodaju tog oružja, zbog čega oficiri Bundesvera na licu mesta treba da nadgledaju da oružje ostane u rukama kurdske armije, u suprotnom će isporuka biti obustavljena.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tesla

    26. septembar 2014 | 11:33

    Moj prijatelju jos ti neznas sa kime imas posla!

  • Milos

    26. septembar 2014 | 11:31

    Da su im kojem slucajem oruzije poslali Rusi to bi bilo strasno.

  • dosla je istina nestalo je lazi

    26. septembar 2014 | 13:07

    Posaljite im Sta hocete opet ce porazeni biti i vi to znate

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA