Reke leševa između dve afričke države, niko nema objašnjenje!

Ribari koji su bili na jezeru tvrde da su videli više desetina tela kako plutaju. Tela nisu podvrgnuta autopsiji što ne sprečava Kigali da tvrdi kako mrtvaci nisu državljani Ruande, a Budžumburu da nisu iz Burundija

  • 2

SAD je zatražio od Burundija i Ruande da hitno sprovedu "nepristrasne istrage uz pomoć međunarodnih stručnjaka" o leševima koji plutaju na jezeru Rveru koji razdvaja dve zemlje, piše u saopštenju primljenom u petak.

 

Službeno je šest leševa - četiri polovinom avgusta i dva u septembru - pronađeno zavezano u jutanim vrećama na jezeru Rveru, oko 270 kilometara severozapadno od glavnog grada Budžumbure, nakon što su doplovili rekom Najabarongo-Kagera koja izvire u Ruandi. Ali, ribari koji su bili na licu mesta tvrde da su videli više desetina tela.

 

Zajednička istražna komisija Burundija i Ruande oformljena je za određivanje porekla leševa, ali, afera je neugodna za obe zemlje, a dosad nije sprovedena nikakva ozbiljna istraga. Tela nisu podvrgnuta autopsiji što ne sprečava Kigali da tvrdi kako mrtvaci nisu državljani Ruande, a Budžumburu da nisu iz Burundija.

 

 

- Upućujemo hitan poziv vladama Burundija i Ruande da pokrenu brze, temeljite, nepristrasne i usklađene istrage o leševima uz pomoć nezavisnih i međunarodnih forenzičara - kazala je portparolka američkog Stejt Departmenta Dženifer Psaki u saopštenju objavljenom u Budžumburi.

 

Po njoj, "žrtve zaslužuju da ih se identifikuju, njihove porodice da saznaju njihovu sudbinu a krivci da se stave pred lice pravde". Izvori iz Budžumbure tvrde da je Vašington ponudio pomoć FBI-ja kako bi se razjasnila ta afera.

 

(Telegraf.rs / Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lola

    26. septembar 2014 | 17:28

    Očekivan scenario... Populacija postaje za život na planeti ne izdrživa... Treba nekako eliminisati 2 milijarde... Ima tih teorija zavere po raznim knjigama...

  • brana

    27. septembar 2014 | 22:13

    Bitno da su ameri zahtevali HITNO da se sprovede istraga.Ko ste bre vi sabancine seljacke, da vi zahtevate nesto?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA