NEĆE DA ODU: Američka vojska ipak ostaje u Avganistanu

Sporazumom je omogućeno da 12.000 vojnika produži svoj boravak u Avganistanu i u 2015. godini nakon što je bileteralni sporazum potpisan u predsedničkoj palati, jedan dan nakon inauguracije novog predsednika Ganija

  • 4

Potpisan je dugo očekivani i odlagani sporazum o bezbednosti između Avganistana i SAD-a, kojim je omogućeno američkoj vojsci da ostavi jedan manji vojni kontigent i u 2015. godini.

Novi predsednik Avganistana Ašraf Gani ispunio je svoje predizborno obećanje time što je sporazumom dato ovlašćenje američkim vojnicima da se zadrže na teritoriji ove države i posle isteka međunarodne misije pod rukovodstom SAD. Omogućeno je da 12.000 stranih vojnika ostane u Avganistanu i posle 31. decembra 2014. godine.

Bilateralni sporazum potpisali su savetnik za nacionalnu bezbednost Hanif Atmar i američki ambasador Džejms Kaningem u predsedničkoj palati, jedan dan nakon inauguracije novog predsednika Ganija, što je prenosila lokalna televezija.

Ganijev prethodnik Hamid Karzaji, dugo je odbijao da potpiše sporazum, dodajući da su zbog toga bili zategnuti odnosi sa SAD.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vatro Marx

    1. oktobar 2014 | 11:32

    Dobro su plaćeni od svoje drzave, a Avganistan je medju najvećima proizvodzaca droge, sve dok ima droge bit će američke vojske.

  • Dzeko

    1. oktobar 2014 | 06:47

    Zbog biznisa sa drogom

  • Alija NP

    1. oktobar 2014 | 12:25

    Sami smo ih tražili

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA