• 6

Napuštena kuća u šumi krije najčuvaniju tajnu bivše Jugoslavije!

Naizgled obična, ova kuća bila je atomsko sklonište, u čijem se izlaznom delu nalaze i betonska vrata koja mogu da zaustave čak i nuklearni udar. Prostire se na 2.000 kvadratnih metara uz veliki niz raznoraznih prostorija

  • 6

U centralnom delu Hrvatske u Karlovačkoj županji kod spomenika Petrova gora, nalazi se jedna napuštena kuća u šumi koja je godinama predstavljala veliku misteriju. Nakon mnogo godina, otkriveno je da je ona bila atomsko sklonište i bila je jedna od najvećih tajni bivše JNA.

Lift u ovoj naizgled običnoj kući, koja je imala svoje ime "Magarečevac", na tri sprata je bio posebno specifičan. Naime, nije išao na gore, već se spuštao 50 metara ispod površine zemlje, gde se zapravo i skrivalo sklonište za slučaj napada atomskom bombom, a koje je bilo opremljeno da može bez problema da se živi 3 meseca u njemu, bez izlaska napolje.

Foto: Foter.com/flickr/Maxwell Hamilton

Foto: Foter.com/flickr/Maxwell Hamilton

Penzionisani brigadir Zlatko Cišper, objasnio je da se specijalizovana stanica Petrova Gora prostire na 2.000 kvadratnih metara uz čitav niz prostorija - električna centrala, kuhinja, ostave, prostorije za spavanje, prostor za dekontaminaciju.

Sve prostorije su odvojene pregradama i vratima sa udarnim ventilima za slučaj pada atomske bombe, a u izlaznom delu se nalaze betonska vrata od 40 tona, konstruisana da razbiju i zaustave čak i talas nuklearnog udara.

(Telegraf.rs / Izvor: dnevno.hr / Foto - Ilustracija)

Komentari

  • Krcko Orascic

    Kolko ja znam to je relejno cvoriste bivse JNA i manje vise sva su gradjena na slican nacin.

  • Vojnik

    NE znam zasto moramo da kazemo za sve sto je tajno umesto da se cuti mi to razglasimo na sva zvona...

  • NS

    Mene je ovo jako začudilo,da vrata na atomskom skloništu mogu da izdrže čak i nuklearni udar.Zamislite vi to....

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima