NEKO SKUPLJA ZNAČKE, NEKO PLOČE... A ovaj čovek ima čak 50 poljoprivrednih mašina! (FOTO)

- Otac je naš dreš prodao 1981. godine, da bi kupio kombajn. Ja sam 2000. godine pronašao i kupio dreš kao što je bio taj naš. Da mi je tada bio živ otac, plakao bi od sreće - setno se smeška Mirko Nikolić iz sela Teferič kod Kragujevca koji skuplja stare poljoprivredne mašine

  • 4

Dok jedni skupljaju značke ili ploče, Mirko Nikolić iz sela Teferič kod Kragujevca skuplja stare poljoprivredne mašine!? Ima ih oko 50! U pitanju su traktori pravljeni pre pola veka, dreš iz 1932., te motor za taj dreš iz 1928. godine. Nešto od toga je na prodaju, a nešto nema cenu, bar za Mirka.

Stari dreš za žito iz 1932. godine, je mašina ljubimica u Nikolićevoj kolekciji. Reč je o čehoslovačkoj marki "slavia".

- Uz sličan sam porastao. Otac je naš dreš prodao 1981. godine, da bi kupio kombajn. Ja sam 2000. godine pronašao i kupio dreš kao što je bio taj naš. Da mi je tada bio živ otac, plakao bi od sreće - setno se smeška Nikolić.

Za neupućene i mlade - dreš je zapravo deo vršalice. Njome se vrše žito. Ova vršalica se zapravo sastoji iz dve mašine, samog dreša koji je u stvari i obavljao vršidbu i odvojene parne mašine koja je pokretala dreš. Parnu mašinu pokretala je vodena para. Voda se zagrevala loženjem slame. Kada se stvori pritisak pare od pet do šest atmosfera, stavlja se u pogon, i pomoću dugog kožnog remena (kaiša), preko zamajca, pokreću se uređaji dreša. U dreš se pušta odvezano snoplje pšenice sa klasjem prema dole. Tako teče vršidba. Napredkom tehnologije, dreš je kasnije radio na stabilni motor.

Nikolić kaže da njegov dreš pokreće stabilni motor iz 1928. godine. Ovi motori rade na gorivo, a Nikolićev se pali ručno "kurblom".

- Ovaj dreš čuvam garažiran, neću ga prodati dok sam živ. I mojim sinovima je, zbog mene, prirastao za srce, neće ga ni oni prodati - kaže Nikolić.

Osim dreša starog 82 godine, Nikolići imaju i nešto mlađe artikle, kao što su traktori stari po pola veka ili više. Većina tih traktora je na prodaju, ne kolekcionarima već poljoprivrednicima koji ih koriste na njivama.

- Stari "Nemci" kao što su "dajc", "fendt" ili "kormik", bolji su od novih i neuporedivi sa kineskim traktorima koji se prodaju za 10 i 15 hiljada evra. Kada neke nove traktore, predviđene za vožnju po ravnici, poterate uz šumadijsko brdo, ulje padne na dno, a traktor "crkne". Te stare traktore kupuju stari poljoprivrednici, koji su mudro izračunali da im se više isplati da od mene kupe traktor za 1.200 evra, nego novi za 15.000. Ti stari su izdržljiviji i jači. Troše čak 40 odsto manje goriva. Seljak bira traktor koji mu je skoro vršnjak jer je taj traktor žilav i izdržljiv, baš kao i naš seljak - kaže Nikolić.

On u kolekciji ima traktor "kormik internacional" pravljen 1959. godine, kao i "kramer" iz 1956. Tu je i Nemac "dajc" iz 1955. godine, remontovan pre pet godina, u voznom stanju. On je i najstariji registrovan.

Osim poljoprivrednika, staru mehanizaciju kupuju i kolekcionari, mahom stranci. Kod Nikolića je došao Nemac i kupio pet traktora, naravno nemačkih.

- Za svaki mi je davao duple pare, umesto 1.500 po 3.000 evra. On će ih srediti, restauirati za izložbe i dalju prodaju. U Nemačkoj ovakav traktor košta 15.000 evra - kaže sagovornik Telegrafa.

Logično je pitanje - gde sve ove mašine Nikolić čuva. Na 30 ari placa, odgovara on. Upitan kako njegova supruga toleriše pasiju svog muža, da dvorište puni starudijom koju restauira, Nikolić se smeška. Kaže da je njegova lepša polovina, zvana Milanka, "pravi džambas" i da oboje dele strast prema mehanizaciji.

Dva njihova sina, Dejan (35) i Nenad (32) vode remontni centar "Braća Nikolić", remontuju stare poljoprivredne mašine i što je još bolje, uživaju u tom poslu.

(M. Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SMB

    19. oktobar 2014 | 16:57

    Zena i traktora nema na otpadu!

  • Aca

    19. oktobar 2014 | 17:52

    Želim svako dobro porodici Nikolic, to je retkost u našoj zemlji kao i mladih ljudi koji hoce da rade, posebno na selu gde vise nema ni zivih, nazalost.

  • Dimitrijevic

    19. oktobar 2014 | 21:11

    Svaka čast!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA