SUTRA NEMA PRVOG ČASA: Zbog smanjenja plata, profesori se odlučili na potez očajnika!

- To će biti vid građanske neposlušnosti - rekao je predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević na zajedničkoj konferenciji za novinare i naveo da su se prosvetni radnici odlučili na "potez očajnika"

  • 13

Četiri reprezentativna sindikata obrazovanja, u čijem je članstvu oko 80 odsto škola, organizovaće sutra protest upozorenja, a polovinom oktobra i potpunu obustavu rada, nezadovoljni zbog najavljenog smanjenja plata u obrazovanju, u okviru vladinih mera štednje, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

U školama sutra neće biti održan prvi čas u jutarnjoj i popodnevnoj smeni, rekao je predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović.

On je najavio da će četiri sindikata prosvete polovinom oktobra organizovati protest na beogradskom Trgu Nikole Pašića, kada će u školama biti potpuno obustavljen rad, iako zakon ne prepoznaje taj vid protesta u školama.

- To će biti vid građanske neposlušnosti - rekao je predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević na zajedničkoj konferenciji za novinare i naveo da su se prosvetni radnici odlučili na "potez očajnika".

Međutim, situacija je takva da povećanja plata nema, ali se razgovara o drugim pitanjima, rekao je Verbić Tanjugu i naveo da je problem u razgovorima sa sindikatima to što ne može da se uredi, kako kaže, da ceo sistem bude fer.

"Naš resor je toliko veći od ostalih da smo kao Kina u odnosu na ostale države", rekao je Verbić Tanjugu povodom najave protesta u školama i istakao da treba da budemo "zadovoljni ako uredimo sistem tako da bude fer u okviru resora prosvete i nauke".

On je konstatovao da je u čitavo situaciji jedino dobro što su se sva četiri sindikata ujedinila u zajedničkim zahtevima.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • :)

    1. oktobar 2014 | 16:21

    pozdravljam sve ljude koji govore kako prosvetari imaju odmor od 90 dana!Moja majka je prosvetni radnik,njen odmor traje 20 dana kao i svačiji a za ovo ostalo vreme dok ne traje školska godina oni imaju razne sednice,veća i aktive!ne može se porediti nečiji rad u kancelariji i rad sa 25 nemirnih učenika još plus na to dođu i ludi roditelji-nisu svi takvi,ali većina jeste.takođe oni moraju da pišu planove,dnevnike,pregledaju kontrolne,idu na seminare,izlete...Njihov posao nije ni malo lak i rade za minimalac-a svi su oni fakultetski obrazovani.molim vas da prekinete sa takvim odvratnim komentarima i da lupetate gluposti ako niste upućeni!

  • Realan

    1. oktobar 2014 | 15:08

    Kako ih nije sramota? Pa prosvetni radnici rade najmanje od svih u državi. Radni dan im je 5-6 časova ( po 45 minuta ), mali, veliki odmor..., letnji raspust 3 meseca ( ko ima odmor 90 dana ? ) + zimski raspust .............

  • Daskal

    1. oktobar 2014 | 20:15

    O kakvim odmorima se komentarise? Pa ja jedino mogu na odmor kad prodju upisi - oko 13. jula, a vec 15. avgusta pripremamo sednice I popravne ispite. To je malo manje od 3 meseca. A na ekskurziji nisam spavao 3 noci jer su ucenici pili I bezali, a ja sam odgovoran... plata mi je ispod republickog proseka. Na letovanja ne idem jer mi je godisnji odmor u spicu sezone kad je sve najskuplje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA