Antić: Sve toplane spremne za grejnu sezonu!

- Možemo sa apsolutnom sigurnošću i izvesnošću da kažemo da će 15. oktobra svih 59 toplana u Srbiji početi sa grejnom sezonom - naglasio je ministar rudarstva i energetitke

  • 0

Sve toplane u Srbiji počeće 15. oktobra grejnu sezonu, pošto je dogovoren niz mera kojima se obezbeđuju energenti i za toplane koje nisu imale mazut, izjavio je ministar rudarstva i energetitke Aleksandar Antić.

Ministar Antić je rekao da je problema je bilo u toplanama u Trsteniku, Priboju, Smederevu, Novom Pazaru, Valjevu i Vranju i da su na današnjem sastanku sa gradonačelnicima, predsednicima opština i direktorima toplana dogovorene mere koji obezbeđuju da tih šest toplana započne grejnu seozonu.

- Možemo sa apsolutnom sigurnošću i izvesnošću da kažemo da će 15. oktobra svih 59 toplana u Srbiji početi sa grejnom sezonom - naglasio je Antić.

Rekao je i da će Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije zajedno sa lokalnim samoupravama pratiti čitav taj proces.

- Gradovi i opštine će dodatno podržati svoje toplane i obezbediti neophodne količine energenata koje garantuju siguran početak grejne sezone i stabilno snabdevanje za prvih nekoliko meseci - rekao je ministar.

Antić je ocenio da ima dosta problema u radu toplana i da je pitanje daljinskih sistema grajanja posao lokalnih samourava, ali je istakao da su Ministarstvo rudarsta i energetike i Vlada Srbije "apsolutno posvećeni" održavanju normalnog funcionisanja celini energetskog sektora.

- Zajedno sa gradovima i opštinama pratićemo stanje stvari, njihove zalihe energenata i preduzimati niz mera da se čitava situacija drži pod kontrolom - rekao je Antić.

Napomenuo je da su toplane obavezne da plaćaju energente, ali i da svi građani i potrošači imaju obavezu da plaćaju grejanje.

Antić je rekao da će biti razmotreno pitanje dugovanja toplana iz prethodnih godina.

- Stojim na stanovištu da će biti jako teško da toplane u isto vreme nabavljaju energetne za ovu grejnu sezonu i u velikoj meri vraćaju dugove iz prethodnih godina. Pokušaćemo da zajedno sa AD Naftom, Naftnoj industrijom Srbije i robnim rezervama nađemo modalitete da sistem bude u potpunosti održiv i realan - istakao je Antić.

Grejna sezona u Srbiji počinje 15. oktobra i traje do 15. aprila.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA