Policija istražuje da li je bilo zloupotreba tokom poplava!

- Pojedine firme su dodatno naplatile angažovanje radne snage, poput mašiniste, vozača, NK, kao i prevoz mehanizacije do gradilišta. Nerealan je i broj sati naveden da je utrošen za prevoz mehanizacije i izvođačima je neosnovano za to isplaćeno 726.000 dinara - kaže odbornica SNS-a u Skupštini Valjeva dr Aleksandra Milutinović

  • 2

Valjevska policija, po nalogu tužilaštva, istražuje da li je bilo malverzacija prilikom angažovanja građevinske mehanizacije na otklanjanju nezapamćenih majskih poplava. Kako saznajemo policija "češlja" papire svih građevinskih preduzeća čije mašine su bile angažovane. Na fingirane račune pojedinih građevinskih preduzeća su ukazali i odbornici SNS u Valjevu, dok u Gradskoj direkciji demantuju da je bilo zloupotreba.

Za odbranu od poplava i sanaciju najurgentnijih puteva iz klizišta iz gradske kase je potrošeno 52,7 miliona dinara. Najviše pare je izdvojeno za sanaciju klizišta i piuteva, čak 44 miliona dinara, a najveće račune za svoje radove ispostavile su građevinske firme "Autotransport" i "Sava-kop".

Iz izveštaja koji je dostavljen odbornicima lokalnog parlamenta proizilazi da su građevinci naknadno naplaćivali angažovanje radne snage, iako se bi u cenu radnog sata trebalo da budu obračunati svi troškovi.

- Pojedine firme su dodatno naplatile angažovanje radne snage, poput mašiniste, vozača, NK, kao i prevoz mehanizacije do gradilišta. Nerealan je i broj sati naveden da je utrošen za prevoz mehanizacije i izvođačima je neosnovano za to isplaćeno 726.000 dinara. Najbolji primer za to je da je firmi "Kompresor" za prevoz iz Kolubarske ulice do Gradaca, od svega oko jednog kilometra, trebalo čak tri sata za prevoz mehanizacije, dok im je do Brankovine, udaljene oko 10 kilometara, trebalo čak osam sati - rekla je odbornica opozicione SNS u Skupštini Valjeva dr Aleksandra Milutinović.

Preduzeće "Erozija" je naknadno naplatilo oko 734.000 dinara za NK radnike i mašiniste, a posebno im je plaćeno 150.000 dinara za prevoz radnika do gradilišta. Na osnovu "friziranih" troškova preduzeću "Autotransport" je isplaćeno oko 271.000 dinara za prevoz materijala do klizišta u Azbukovačkoj ulici.

U sanaciji posledica majskih poplava učestvovale su četiri građevinske firme. Samo "Autotransprtu" je na osnovu ispostavljenih računa za sanaciju klizišta i puteva isplaćeno 17,3 miliona dinara, a firmi "Sava-kop" 7,9 miliona dinara.

Direktor gradske direkcije u Valjevu Dragan Jeremić demantuje da je bilo zloupotreba prilikom sanacije posledica poplava.

- Angažovanje mehanizacije je plaćeno na osnovu otpremnica, tahografa i izvešataja izvođača radova. Za sve postoje papiri koje su potpisali predsednik mesne zajednice gde su sanirana klizišta i putevi, nadzorni organ na terenu, pomoćnik direktora Direkcije i na kraju ja - kaže Jeremić.

Kako saznajemo, inspektori valjevske policije već neko vreme "češljaju" sve papire građevinskih firmi, a istraga je pokrenuta pošto je jedan odbornik tužalaštvu dostavio prijavu o mogućim malverzacijama tokom sanacije posledica poplava.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • :-(

    2. oktobar 2014 | 19:00

    Pa naravno da je bilo.Ovo je Srbija!Niko ovde nije pretakao med a da nije olizao prste.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA