DRAMATIČNO: Smrtonosni komarci ubijaju po Kraljevu i Vojvodini!

Legla insekata zaraženih virusom Zapadnog Nila nalaze se u osam vojvođanskih mesta i u srcu Šumadije, dok se u Kraljevu apeluje na oprez i nošenje odeće koja prekriva sve delove tela

  • 6

Virus Zapadnog Nila, koji prenose zaraženi komarci, vrebaće nas do kraja oktobra zbog lepog vremena i temperatura koje će se, prema najvama metereologa, kretati oko 20 stepeni C.

Posebno bi trebalo da budu oprezni žitelji Melenaca, Malog Iđoša, Jabuke, Opova, Zrenjanina, Novog Bečeja, Srbobrana, Perleza, Bajmoka i Kraljeva, jer su tamo izolovani komarci koji su prenosici ove opasne bolesti. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", dosad je u Srbiji ove godine od groznice Zapadnog Nila umrlo osmoro ljudi, piše "Alo.rs".

- Svi su bili stariji od 60 godina i imali su neku hroničnu bolest. Zvanično je prijavljen 51 laboratorijski potvrđen slučaj i 18 verovatnih. Da bi infekcija kod pacijenta bila potvrđena, uz ispoljenu kliničku sliku upale mozga ili moždanica, neophodno je da se potvrdi i prisustvo odgovarajućih antitela u likvoru – kažu za u „Batutu“.

Meteorolog Branko Sparavalo, kaže da će najviše dnevne temperature do 20. oktobra biti prijatnih 20 stepeni C.

Do kraja meseca biće neznatno svežije, odnosno najviša dnevna kretaće se do 16 stepeni – navodi on.

Kako navode u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, monitoring ili ispitivanje prisustva zaraženih komaraca na teritoriji Srbije radi se redovno, a lokaliteti za prikupljanje insekata određeni su na osnovu postojeće epidemiloško-epizootiološke situacije u prethodnim godinama.

- Prisustvo virusa u komarcima utvrđeno je Melenacima, Malom Iđošu, Jabuci, Opovu, Zrenjaninu, Novom Bečeju, Srbobranu, Perlezu, Bajmoku i Kraljevu - kažu u tom Ministarstvu.

Legla insekata zaraženih virusom Zapadnog Nila nalaze se u osam vojvođanskih mesta i u srcu Šumadije

Dr Milanko Šekler, načelnik Nacionalne referentne laboratorije Specijalističkog veterinarskog instituta „Kraljevo“, gde se ispituje prisustvo virusa groznice Zapadenog Nila, kaže za da bi žitelji mesta gde je utvrđeno prisustvo virusa trebalo da budu na oprezu.

- Ne bi trebalo da idu na pecanje, bez zaštite od ujeda. A to znači da nose odeću koja im prekriva ruke i noge. Za razliku od prethodne godine, kada je leto bilo sušno i toplo, što je idealno za komarce, ove godine je bilo kišno i hladnije. Komaraca je, zbog velike vlage, bilo mnogo više nego inače, ali nisu imali pogodne uslove da se u njima razvije dovoljna količina virusa – objašnjava on.

Dr Mijomir Pelemiš, direktor Klinike za tropske i infektivne bolesti, kaže da simptomi bolesti uglavnom nisu teški kod velikog broja inficiranih ljudi.

- Karakteristični simptomi su povišena telesna temperatura, umor, malaksalost, glavobolja. Na sreću, samo kod malog broja bolesnika mogu da se jave zapaljenje mozga i moždanih opni. To se obično dešava kod osoba koje već imaju neku hroničnu bolest – objašnjava dr Pelemiš.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Matke

    3. oktobar 2014 | 12:29

    Da li se neko seca kada su prskani komarci? Ja se secam da sam im i pri poslednjem placanju racuna dao pare za to! Molim nadlezne da nas zastite, jer smo platili za to! Hvala

  • Mašina

    3. oktobar 2014 | 12:22

    A sto neće jedan cunami da nas sve podavi i da završimo priču

  • I jare i pare

    3. oktobar 2014 | 12:16

    Pa zaprasujte ako znate gde su....a ne samo Bg

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA