PRESKUPI BUNT: Protesti u Hong Kongu trgovce koštaju 203, 9 miliona evra

Trgovci koji poseduju radnje u blizini lokacija gde se održavaju protesti, bili su primorani da zatvore prodavnice, dok zbog nemira veliki broj lokalnih restorana i barova beleži vrlo loše poslovanje i zaradu

  • 0

Prodemokratski protesti u Hong Kongu koštaće tamošnje trgovce preko dve milijarde hongkonških dolara, što je zapravo 203,9 miliona evra, kako je procenila australijska banka ANZ.

Demonstracije u Hong Kongu su se poklopile sa "Zlatnom nedeljom", kineskim praznikom za koji svake godine zaposleni Kinezi dobijaju slobodne dane da bi po tradiciji obilazili svoje atrakcije i znamenitosti širom zemlje. Inače, oko dve trećine od ukupnog broja posetilaca Hong Konga čine upravo kineski turisti.

Zbog novonastale situacije, Kina je obustavila izdavanje putničkih dozvola za domaće turiste koji žele da otputuju tamo, dok je kineska nacionalna turistička administracija u ponedeljak obavestila agencije da prestanu sa organizacijom tura u Hong Kong do daljnjeg.

Trgovci koji poseduju radnje u blizini lokacija gde se održavaju protesti, bili su primorani  da zatvore radnje, dok zbog nemira veliki broj lokalnih restorana i barova vrlo loše posluje.

- Prodaja luksuzne robe, kozmetičkih proizvoda i trajne potrošačke robe je pretrpela veliku štetu. Ipak, veliki supermarketi odolevaju, dok je lansiranje novog smartfona pružilo dodatni podsticaj u oktobru - izjavio je viši ekonomista ANZ banke, Rajmond Jong.

(Telegraf.rs/ Tanjug/ Foto-ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA