ZBOG STRAHA OD DŽIHADISTA: Austrija menja zakon star 120 godina!

Predlozi o izmeni su već naišli na neodobravanja mnogih, a vlada ističe da su oni izrađeni u saradnji sa vodećim ljudima muslimanske zajednice u ovoj državi

  • 4

Strah od radikalnog ekstremizma naterao je vlasti u Austriji da izrade nacrt o predlogu izmene zakona o islamu koji je star 120 godina, preneli su austrijski mediji.

Amandmani u zakonu predviđaju zabranu muslimanskim organizacijama da se finansiraju u inostranstvu, kao i štampanje jedinstvene verzije Kurana na nemačkom jeziku.

Predlozi su već naišli na neodobravanje mnogih koji ga kritikuju da nije korektrno izdvajati samo muslimansku veroispovest, čiji pripadnici uživaju jednaka prava kao i katolici, luterani, jevreji i budisti.

Austrijska vlada ističe da su predlozi izrađeni u saradnji sa vodećim ljudima muslimanske zajednice u Austriji, kao i to da su zakoni izmenjeni jer se mnogo toga promenilo od kada je usvojen 1912. godine, piše austrijska novinska agencija APA.

- Izmene zakona odražavaju duh vremena u kom živimo, a koje je obeleženo nepoverenjem prema muslimanima - rekla je Karla Amina Baghajati, portparolka jedne od dve službene muslimanske organizacije u Austriji.

Austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc rekao je da se ovaj zakon može shvatiti kao prevencija od radikalnog ekstremizma u Austriji, preneo je Rojters.

Prema pisanja austrijskih medija, blizu 140 austrijskih državljana se pridružilo džihadistima u Iraku i Siriji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • iskreno

    3. oktobar 2014 | 16:36

    treba austriji jedna parada ili sankcije.

  • стрептомицин

    3. oktobar 2014 | 20:20

    Ако им се не свиђа могу да се жале Себастијану Курцу, пошто је он одговоран за ове измене.

  • Realan

    4. oktobar 2014 | 00:58

    Ukinuli ste hriscanske principe, izbacili religiju, nemate duhovnih principa, i sad vas je strah da vas ne nadvlada neko ko takve principe ima. Pa naravno da ce vas Islam pregaziti, sta ste ocekivali? Vratite se hriscanskim principima i mozda imate sansu. Ili prosto prihvatite Islam i gotovo. Za sada jos uvek imate izbor. Uskoro ga necete imati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA