Protest u Podgorici: Zaštitite građane, a ne tajkune

Više hiljada građana na glavnom gradskom trgu u Podgorici traži od vlasti cene "bez ugradnje" za struju, gorivo, telefon i Internet. Moto protesta je "Vrijeme je" zbog niskog socio-ekonomskog položaja građana

  • 1

U Podgorici je, nešto posle 12 sati, počeo protest na glavnom gradskom trgu zbog teškog socijalno-ekonomskog stanja u Crnoj Gori.

Protestu, koji organizuju Unija slobodnih sindikata, Mreža za afirmaciju nevladinog sektora i Studentska unija, prisustvuje više hiljada građana.

Moto protesta je “Vrijeme je”, a sa skupa će, kako je najavljno, biti poslat zahtev Vladi da hitno krene u rešavanje problema koji opterećuju Crnu Goru, zbog čega su građani došli na veoma nizak ekonomsko-socijalni položaj.

Organizatori protesta, kako je najavljeno, tražiće od crnogorske Vlade da radi u interesu svih građana, a ne da štiti tajkune.

Zahtevi organizatora protesta odnose se na cene "bez ugradnje" za struju, gorivo, telefon i Internet, na preispitivanje i raskid štetnih i koruptivnih privatizacionih ugovora, kao i na utvrđivanje pojedinačne odgovornosti svih koji su učestvovali u štetnim i koruptivnim privatizacijama i ispitivanje porekla njihove imovine.

Među zahtevima je i eliminisanje korupcije kao najveće poslovne barijere, besplatno obrazovanje i jedinstvena primena Bolonjske deklaracije, kao i obezbeđenje slobode medija.

Premijer Igor Lukšić kazao je ranije da ne vidi da zahtevi organizatora protesta ozbiljnije odudaraju od zalaganja Vlade Crne Gore i poručio da ima razumevanja za proteste, posebno kada su socijalno-ekonomske prirode.

- Više puta sam isticao da bi bila iluzija ukoliko bismo verovali da nema nezadovoljnih građana. Njih ima, ali to nije karakteristika samo Crne Gore, nego i drugih zemalja. Nema zemlje u Evropi gde se ne dešavaju protesti nezadovoljstva zbog ekonomsko-socijalne situacije - naveo je Lukšić.

(A. P. / Tanjug /  Foto: Twitter.com / ItanaPrljevic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA