ZBOG SMANJENJA PENZIJA: Banke će ratama produžiti rokove!

Najveći broj koristi gotovinske, kratkoročne zajmove, dozvoljeni minus i kreditne kartice, ali ima dosta mladih koji su uzeli subvencionisane stambene kredite. Penzionere najviše brine dozvoljeni minus

  • 0

Banke se spremaju da pomognu građanima kojima će biti smanjene plate i penzije u narednom periodu, a duguju za kredite i druge usluge. Tako će, oko 800.000 zaposlenih u državnoj upravi i gotovo 600.000 penzionera odahnuti, jer se već brinu kako će da otplate rate zajmova, kreditne kartice i dozvoljeni minus kada im budu smanjena primanja. Naime, oni očekuju da im banke izađu u susret i ponude neke olakšice, kako bi lakše podneli teret smanjenja zarada i penzija, jer oko 80 odsto zaduženih u Srbiji su penzioneri i zaposleni u državnom sektoru.

To znači da je njihov dug oko 4,8 milijardi evra za razne bankarske usluge. Najveći broj koristi gotovinske, kratkoročne zajmove, dozvoljeni minus i kreditne kartice, ali ima dosta mladih koji su uzeli subvencionisane stambene kredite. Penzionere najviše brine dozvoljeni minus.

- Moja penzija je 45.000 dinara, a izračunao sam da će, kada stupe na snagu mere Vlade Srbije, biti manja za 4.400 dinara. - Imam gotovinski kredit sa ratom od 3.500 dinara i koristim dozvoljeni minus. Kada budem obnavljao pozajmicu po tekućem računu, banka će je smanjiti, jer će mi biti manja primanja, pa ću ostatak morati da doplatim, odnosno 4.400 dinara. Ne znam kako ću da otplaćujem ratu kredita, ali bi mi značilo da mi banka izađe u susret i ponudi neko rešenje  - kaže A. Jovanović, penzioner iz Beograda.

Mnogi penzioneri, ali i zaposleni koji će ostati bez dela plate očekuju pomoć od banaka. Da podsetimo, neke banke imaju i posebne kredite za penzionere. Sada je trenutak da im ponude neku mogućnost da lakše prebrode period tokom koga će primati manje penzije.

(Telegraf.rs / Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA