Srbi koji ratuju u inostranstvu rizukuju osam godina zatvora!

- Zakon pravi gradaciju - za pojedinačno učešće je predvidjena sankcija od šest meseci do pet godina, ako je učešće grupno organizovano od jedne do osam godina, a ako neka organizacija organizuje ili podstiče učešće naših građana na ratištima van zemlje, onda je predviđena kazna od jedne do 10 godina zatvora - rekao je Momir Stojanović, predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti

  • 22

Predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti Momir Stojanović pozvao je naše građane koji su iz bilo kojih razloga na stranim ratištima da se vrate.

Stojanović je najavio uvođenje oštrih kazni za te građane, koje će biti uvedene izmenama krivičnog zakona.

- Zakon pravi gradaciju - za pojedinačno učešće je predvidjena sankcija od šest meseci do pet godina, ako je učešće grupno organizovano od jedne do osam godina, a ako neka organizacija organizuje ili podstiče učešće naših građana na ratištima van zemlje, onda je predviđena kazna od jedne do 10 godina zatvora - rekao je on za RTS.

- Skupština će naredne nedelje raspravljati o tim izmenama", najavio je Stojanović i dodao da se procenjuje da nekoliko desetina naših građana učestvuje u ratnim dejstvima van zemlje, "što nije zabrinjavajući broj".

Na pitanje da prokomentariše izjave da je Srbija potencijalni regrutni centar za džihadiste, on je rekao da "te informacije nisu tačne" i da mahom postoje razne agencije koje posreduju i nisu sa naših prostora.

Treba pažljivo pratiti rad agencija koje regrutuju građane pod vidom turističkih putovanja ili neke zarade i onemogućiti im rad na našem prostoru, rekao je on.

Stojanović je rekao da Srbija danas, ni iz jednog razloga, "nije izložena opasnosti od delatnosti radikalnih islamističkih grupa".

On je objasnio da je zasad najrizičnija operacija u kojoj učestvuju naše oružane snage u Libanu.

"Verujem da će Srbija pažljivo prilaziti tom pitanju i da neće, kroz učešće naših mirovnjaka, izazvati reakciju radikalnih islamističkih grupa i izložiti našu zemlju potencijalnoj opasnosti", izjavio je on.

(Telegraf.rs / RTS / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki

    4. oktobar 2014 | 00:30

    ne lupaj japanac, drzavljanstvo ne moze da se oduzme ukoliko osoba nema drugo drzavljanstvo.

  • ズ1枚とピリ辛の

    4. oktobar 2014 | 00:01

    Samo oduzimati državljanstva i zabraniti ulaz u zemlju,pa neka žive u Siriji,Ukrajini....

  • Љиљана

    4. oktobar 2014 | 05:46

    А организовати наше људе да се боре на страни, коју одреде ЕУ и САД, да ли и њих кажњавати?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA