SVETSKA SILA: NATO može da angažuje svoje snage gde god poželi!

Za vreme svoje posete Poljskoj, novi generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je pružio ovoj državi uverenje da će je Alijansa zaštititi od bivšeg komunističkog "gazde" Rusije i istakao da oni neće intervenisati u Ukrajini jer nije njihov član, ali da su pojačali odbranu u istočnim zemljama članicama

  • 18

Novi generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da NATO može da angažuje svoje snage gde hoće i time, kako je naveo Rojters, doveo u pitanje sporazume nakon perioda "hladnog rata" koji su uzdrmani posle ruskih akcija na Krimu i Ukrajini.

Stoltenberg je bio u poseti članici NATO Poljskoj da pruži uveravanje da će je Alijansa zaštiti od bivšeg komunističkog "gazde" Rusije, koja je nedavno anektirala Krimsko poluostrvo od Ukrajine i koju je Zapad optužio da šalje vojsku i opremu proruskim snagama na istoku Ukrajine, prenela je britanska agencija.

Na samitu NATO prošlog meseca, lideri te vojne organizacije saglasili su se da uvedu snage za brza dejstva koja za nekoliko dana mogu biti upućena na žarišta, kao i da pregrupišu opremu u istočnim evropskim zemljama ukoliko se za to ukaže potreba.

Oni su odbili molbe NATO članica u Istočnoj Evropi, među njima i Poljske, da trajno smeste kod njih na hiljade vojnika, delimično jer je to skupo, ali i da ne prekrše dogovor iz 1997. godine, kada su obećali Rusiji da na istoku neće postaviti značajan broj borbenih snaga.

U svakom slučaju, Stoltenberg je, navodi Rojters, zauzeo čvršću liniju u Poljskoj i istakao da NATO ima snažnu armiju koju će pre ministarskog sastanka Alijanse koji će se održati naredne godine, verovatno "razmestiti gde hoće".

- Ti kapaciteti već postoje. Mi ih imamo i mi ih možemo razmestiti u pojedinačne regione - rekao je on.

NATO je, podseća britanska agencija, jasno rekao da neće vojno intervenisati u Ukrajini, koja nije njegov član, ali da je pojačao odbranu u istočnim zemljama članicama.

S druge strane, Rusija je u nekoliko navrata negirala da šalje snage i opremu proruskim snagama na istoku Ukrajine, naveo je Rojters.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A - 10 Thunderbolt

    6. oktobar 2014 | 22:41

    Planetarna Super Sila... To je cinjenica.

  • ANTE BAN

    6. oktobar 2014 | 07:30

    NATO i Amerika su previše popustljivi prema Putinovoj Rusiji. Bez obzira što Ukrajina nije član NATO-a, ona je medjunarodno priznata evropska država kojoj su garanti sigurnosti Britanija,Amerika i Francuska. A oni tu obavezu nisu ispoštovale nakon ukrajinske predaje nuklearnog oružja.

  • DD

    6. oktobar 2014 | 10:00

    ZA RUSE STE ŠUPLJA KANTA. I MANITE SE PRAZNE RETORIKE. BAĆUŠKE BI VAS PREGAZILE . PROPADATE.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA