3

STUDENTI IZABRALI: Ovo su najbolji profesori na fakultetima u Srbiji!

Profesor Ljubomir Stajić, sa Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu (UB), prof. Vladimir Koprivica, dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja UB i prof. Ivan Medenica sa Fakulteta dramskih umetnosti, beogradskog Univerziteta umetnosti, su po oceni studenata "top" tri najbolja profesora koja inspirišu

Rektorat profesori, Vladimir Koprivica, Ivan Medenica , Ljubomir Stajić
Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Rade Prelić, MNpress, pf.uns.ac.rs

Univerzitetski profesori Ljubomir Stajić, Vladimir Koprivica i Ivan Medenica, po mišljenju studenata, tri su najbolja profesora u Srbiji na listi od 20 kolega koji pokreću na rad i kritičko razmišljanje, podstiču kreativne ideje, bude radoznalost i najpozitivnije utiču na studente.

U drugom po redu istraživanju studentskog udruženja iSerbia na uzorku od 5.169 ispitanika sa 76 državnih i privatnih fakulteta, prof. Stajić, sa Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu (UB), prof. Koprivica, dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja UB i prof. Medenica sa Fakulteta dramskih umetnosti, beogradskog Univerziteta umetnosti, su po oceni studenata "top" tri najbolja profesora koja inspirišu.

Ovi profesori su i u prvom istraživanju, rađenom 2012. godine, zauzeli prve tri pozicije po odnosu prema studentima, a autorka istraživanja Ana Ranitović kaže za Tanjug da su želeli da ukažu na najbolje, najsvetlije primere i da tako podstaknu i druge da budu što bolji.

Najbolji profesori su u izjavama Tanjugu naveli da im priznanje studenata laska, iako važe za stroge nastavnike. Kako kažu, nikada na čas nisu došli nespremni, a studenti od početka znaju šta se od njih traži.

Prof. Stajić radi i na novosadskom Pravnom fakultetu, a na beogradskom Fakultetu bezbednosti predaje teorijski predmet na prvoj godini - Osnovi bezbednosti.

Foto: Tanjug/Nenad Milošević

Foto: Tanjug/Nenad Milošević

Po sopstvenom priznanju, slovi za vrlo strogog profesora.

- Opšte je mišljenje da studenti cene profesore koji olako daju ocenu ili imaju blaži kriterijum. Mislim da većina studenta ipak ceni ako unapred znaju šta se od njih očekuje i kakav rezultat moraju da pokažu da bi položili - rekao je prof. Stajić, inače prvi na listi.

On ističe da svaki student, kada padne na ispitu, zna zašto nije položio i nema puno onih koji se ljute.

Profesor navodi i da, iako je u nastavi 30 godina, nikada na čas nije došao nespreman.

- U svetu se dešava toliko promena, pa i u mojoj disciplini, u oblasti bezbednosti morate svaku lekciju pripremiti ponovo i tako izaći pred studenta - rekao je Stajić i naveo da nastavu doživljava kao monodramu, jer studentima mora ponuditi dobre teme "da bi ostali da gledaju predstavu, a kad se završi da dugo razmišljaju šta je poruka".

On kaže da kampanjskom radu nema mesta i navodi da oko 700 studenta svih generacija čeka da položi ispit kod njega.

Profesor poručuje i da njegove kolege studentima treba što više da približe i olakšaju proces učenja i polaganja, a znanje da učine praktično upotrebljivim, odnono da savremena nastava osim predavanja ex katedra mora biti upotpunjena primerima iz prakse.

Profešor Vladimir Koprivica, ovoga puta zauzeo je drugu poziciju, a u ranijem istraživanju bio je na prvom mestu.

 

Foto: MNpress

Foto: MNpress

U izjavi Tanjugu rekao je da svoj posao radi sa puno ljubavi, veruje u mladost, u budućnost.

- Bori se, nema odustajanja, veruj u sebe - ključna je rečenica koju ponavljam svakoj generaciji, kaže prof. Koprivica koji predaje Teoriju sportskog treninga na trećoj godini.

On smatra da predavač mora da zainteresuje studenta, da ne kasni na predavanja i pre svega da u učionicu, amfiteatar, udje sa puno pozitivne energije.

Trećeplasirani, prof. Ivan Medenica takođe važi za strogog profesora, a na čas, koji je za njega svetinja, nikada ne dolazi neraspoložen i indisponiran.

- Pre svega sam zahtevan prema sebi a onda i prema studentima - rekao je prof. Medenica Tanjugu i istakao da je za profesora bitno da radi na sebi ali i da ima u vidu da se generacije studenata menjaju i da je internet generacija fakat".

Predaje Istoriju svetskog pozorišta i drame, a prosečna ocena njegovih studenata je osmica. Kako kaže, koliko njih dobije desetku, toliko ih u proseku i padne, petina ili šestina studenata po ispitnom roku.

Ivan Medenica

Predavanja prof. Medenice praćena su slajdovima, pauer point prezentacijama, a u semestru jedanput, dvaput dovodi gostujuće predavače da bi, kako kaže, student shvatili da o istoj temi može da se govori iz različitih uglova i da u izučavanju književnost i umetnosti nema "gotove istine".

On ukazuje da mladi ljudi dolaze na fakultet iz loših srednjih škola i da imaju problem sa kulturom čitanja.

- To su internet generacije cija je percepcija drugačije "nabaždarena", na vizuleni efekat i kratke forme. Ulažem veliki trud da ih motivišem da čitaju - rekao je Medenica i izneo još jedan problem - spremnosti i smelosti studenata da daju svoje mišljenje, koje ne može biti "ni iz čega".

Profesor Medenica priznaje da na predavanjima ima malu dozu treme koju doduše ne pokazuje. Njegovi ispiti nekad traju i po deset sati, pa kada mu pažnja popusti ne libi se da se izvini, tražeći od studenta da ponovi odgovor.

On smatra da nove generacije nisu sjajne, ali, kako kaže, kakve god bile, za to nisu same krive.

IVAN MEDENICA

- Mi smo krivi, roditelji, škola, društvo, ratovi. Koliko ćemo mi u pedagogiji da ispravimo neku opštu sliku, ne znam ali moje je da dam maksimum -rekao je prof. Medenica.

Autorka istraživanja Ana Ranitović ističe da je 30 anketara radilo na terenu širom Srbije i da su, između ostalog, imali kategoriju "Odnos prema studentima" gde se vodilo računa o kriterijumima poput profesionalnog autoriteta, ličnog pristupa, otvorenosti i spremnosti da se pomogne, ili o izboru studenta po pitanju izdvajanja jednog člana nastavnog osoblja koji je najpozitivnije uticao na njih tokom studija.

Za svaki fakultet u Srbiji postavljen je pojedinačan izveštaj, rekla je Ranitović.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Tagovi: Ivan Medenica, Ljubomir stajić, Profesori, Studenti, Vladimir Koprivica

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (3)
Poređaj komentare:
 • L
  Lana

  To se ceni!

 • P
  Peca

  U kojim su strankama cenjeni profesori?

 • P
  Pametnica

  Cestitam vam.

Tražili ste sneg, dobili ste sneg! Hajde sad da vidimo čiji je Sneško Belić najoriginalniji (FOTO)

Horor na putevima u Srbiji! Kamioni i autobusi proklizavaju na sve strane (FOTO) (VIDEO)

Pop iz Rume snimao seks sa ljubavnicom, pa skandalozne fotografije završile na Fejsbuku: Meštani i muževi ljuti, SPC pokrenula postupak (FOTO)

Idilične slike i romantične šetnje: Sneg je tokom noći potpuno zabeleo Srbiju i napravio bajkovite prizore (FOTO)

Jezivi prizori vezanih i ubijenih lisica pojavljuju se širom Srbije: Jedni su prestravljeni, drugi nalaze opravdanje za ovakvu brutalnost

U ovom delu Srbije je tri puta više sahrana nego svadbi: Napuštene kuće i neobrađene njive, šačica dece i mladih

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za subotu, 15. decembar 2018. godine

Miloslav nije mogao da nađe posao, a onda mu je sinula ideja - zadovoljavaće žene: Tarifa je po dogovoru, a seks samo ako mora

Baka je živela sama u Kikindi, htela je samo da se ugreje, legla je na krevet i nikad se nije probudila

Na jednoj strani mosta se pravi "vojska", na drugoj Sneško Belić: Dve slike realnosti Kosovske Mitrovice (FOTO)

Anđelu je otac tukao od malena, nazivao je ku*vom, smejao se jezivo i mučio je sve dok nije preminuo: Danas pomaže drugima, a oni je pljuju (FOTO)

Pre dva dana rodila im se 348. beba, a danas slave 6. rođendan i najsrećnija su ustanova u zemlji (FOTO)

Srbija postala 23. punopravna članica CERN: Odlična vest za našu nauku (FOTO)

Deco, pokidali ste: Đaci iz Srbije stali na crtu najvećim svetskim silama i vratili se sa 6 medalja!

"Nerade senzori. Ručno otvaranje vrata, ručno zatvaranje vrata": Greška na vratima bolnice nasmejala Zrenjanince

Srbija se beli, društvene mreže ključaju: Najlepši sneg ove godine upravo pada i prizori su nestvarni (FOTO)

Čeka nas najveći sneg još od 2012. godine: Prognoza za vikend i narednu nedelju, a ovo je najvažniji apel

Carski sir porodice Jovanović osvaja ljubitelje punog ukusa

Čuveni hajduk Crni Maksim je srpski Robin Hud: Bogataši su nosili testament sa sobom, za slučaj da on naiđe (FOTO)

Sa srpskih auto-puteva svake godine nestane 35.000 vozila: Novih 56 kamera će otkriti misteriju bahatih vozača

Danas je sveti prorok Naum: Ovu stvar obavezno uradite za zdravlje svojih najmilijih

Svake godine tehnički pregled sam prolazila "preko veze". Ovog puta sam pala, imala nervni slom i uradila ono što mi se dosad činilo nemoguće

Deca masovno bacaju petarde i plaše prolaznike i pse, a niko ne razmišlja kakav efekat taj jezivi zvuk ima na osobu koja je bila u ratu? (VIDEO)

Danas će se cela Srbija zabeleti: Naredni sati su kritični, ledena kiša je samo uvod, evo kada počinje mećava (DETALJNA PROGNOZA)

Muž ju je mesecima brutalno tukao, a onda izbo nožem: Zorica je jedva preživela, sada ne želi kući. Kaže, taj prag više neće preći (FOTO)

Otkriven je razlog zbog koga svi srpski grobovi izgledaju identično: Razlog nije baš "verski" opravdan

Na severu sunčano jutro, ali popodne nam stiže kijamet: Sledi nam vikend sa snegom, košavom i ledenom kišom

Vatra i danas cepa srca, a muk razara dušu: Prošlo je 20 godina od stravičnog zločina u "Pandi", roditelji srpske dece i dalje čekaju istinu

Snažna poruka majke tragično preminule manekenke Marije koja se pre mesec dana obesila u stanu

Važno upozorenje za vozače: Ne krećite nigde bez zimske opreme, tokom noći stiže sneg

Dok roditelji traže Deda Mraza za decu, Srbijom se širi pomama za striperima u crvenom kostimu - za to je potrebno malo bogatstvo

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za petak, 14. decembar 2018. godine

Zaspao je za volanom i ubio nekog, a nije znao da ima bolest zbog koje nevini ljudi postaju ubice (VIDEO)

Vozači kombija u ogromnom problemu: Od februara će morati da imaju položeno za D1 kategoriju, a obuka je moguća samo u jednom gradu u Srbiji

Napokon ćemo znati kakvo mleko pijemo: Nacionalna referentna laboratorija dobila akreditaciju posle 15 godina peripetija

Sve devojčice iz Šida su se zaljubile u migrante: Kada su prešli granicu, celo odeljenje je plakalo (VIDEO)

Otvoren sajam "Ekspo Niš": Stotinak privrednika i preduzetnika sa juga predstavilo svoje proizvode

Pomahnitao Nišlija jurio taksistu sekiricom jer nije hteo da napravi prekršaj. Oteli mu oružje, ali je pesnicama završio započeto!

Tri puta mesečno pada u komu, nekada se "ugasi" na 12 sati i imala je rak: Čim sam je upoznala, promenila me je (FOTO)

Deca ližu lobanju iz koje curi mozak: Morbidne Čupa Čups lizalice šokirale roditelje (FOTO)

Ministar Stefanović najoštrije osudio napad na kuću novinara Milana Jovanovića: Policija mora naći počinioce

Nove promene u školama od ponedeljka: Deca imaju rok od dva dana da mami i tati prijave keca, a roditelji dobijaju šifre za E dnevnike

/
<% galerijaAlt %>