ZAMALO DA IZAZOVE RAT: Ruski lovac na manje od metra izveo opasan manevar!

FRA je u četvrtak objavila saopštenje u kome tvrdi da je ruski lovac izveo agresivni manevar prema švedskom avionu i to navodno na udaljenosti od jednog metra ili čak manje, a zatim mu pokazao oružani arsenal pod krilom

  • 28

Iznad Baltičkog mora dogodio se novi međunarodni incident kad je ruski lovac su-27 izveo opasan manevar i prišao na manje od pola metra švedskom vojnom avionu.

Švedska obaveštajna služba (FRA) je u četvrtak objavila saopštenje u kome tvrdi da je ruski lovac izveo agresivni manevar prema švedskom avionu i to navodno na udaljenosti od jednog metra ili čak manje, a zatim mu pokazao oružani arsenal pod krilom. Švedski obaveštajci čak su u javnost pustili i fotografiju ruskog lovca na kojoj se vidi agresivno zastrašivanje i pokazivanje "mišića", piše "Jutarnji.hr".

Šveđani tvrde da ovo nije izolovan slučaj i da su se slični incidenti dogodili nekoliko puta u proteklih šest meseci.

- U nekoliko poslednjih godina zabeleženo je povećanje vojne aktivnosti iznad Baltika. Između ostalog, to su i ruski lovci koji na agresivan način provociraju vojne avione drugih zemalja - rekla je Lena Niberg, šef švedskih obaveštajaca.

Rusija još nije komentarisala švedske optužbe.

Vest je izašla u javnost nakon što su prošlog meseca dva ruska lovca su-24 viđena u švedskom vazdušnom prostoru, južno od Olanda.

Najveći incident između ove dve države dogodio se 1952. godine, a poznatiji je pod imenom Afera Katalina. Tada je ruski avion srušio švedsku nenaoružanu letelicu iznad međunarodnih voda, pritom ubivši osam članova posade, a zatim je pucao i na spasilački avion.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djole

    6. oktobar 2014 | 22:02

    Ovaj su-35 najlepsi avion danasnjice, ubedljivo, kakvi americki "vanzemaljski avioni", ovo je lepota i kvalitet!

  • Dejan B.

    6. oktobar 2014 | 20:23

    TAKO,TAKO,PRPA BATO.ŽIVELA RUSIJA!!!

  • Hamza

    6. oktobar 2014 | 21:59

    Jedu g...a, kako je lijepo živeti u miru, ne poznajemo takve Ruse tog obavezno kod psihijatra I nedati mu ni traktor da vozi. Ljudi živimo ovaj lijepi život iako je težak.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA