Merkelova ne zna da jede nožem i viljuškom!

Helmut Kol je u knjizi o svojoj političkoj karijeri izneo mnoge uvrede upućene Angeli Merkel, za koju tvrdi da nije znala da koristi viljušku i nož, niti kako da se ponaša na državnim ručkovima

  • 5

Knjiga "Zaostavština: Kolov protokol" o kojoj se mnogo polemisalo, ipak je objavljena posle višegodišnjeg sudskog spora između nekadašnjeg nemačkog kancelara Helmuta Kola i njegovog biografa Heriberta Švana. Štivo je izazvalo različite reakcije nemačke javnosti, jer su u njoj iznesene uvrede na račun Angele Merkel kao i drugih aktuelnih političara u Nemačkoj.

- Merkelova nije imala pojma... Nije znala pravilno ni da jede nožem i viljuškom. Na državnim ručkovima nije znala kako da se ponaša, tako da sam više puta morao da je opomenem - tvrdi Kol o svojoj štićenici, iako je nekada bio njen "politički 0tac" i uzor. Kola je iznenadilo, kako kaže, što je ona uopšte napredovala od pozicije ministarke do šefice vlade.

On je veliki izdajnik. Istovremeno je i prava nula... Bio je na Merkelinom parobrodu, sa koga se sada spustio - dodao je bivši kancelar o nekadašnjem nemačkom predsedniku Kristijanu Vulfu.

Kol je od marta 2001. godine u razgovoru koji je ukupno trajao oko 600 sati, tadašnjem biografu Švanu danima iznosio razne detalje iz svoje bogate karijere i sveta politike. Međutim, 2009. godine došlo je do konflikta između njih dvojice i od tada se vodi sukob na sudu oko objavljivanja tonskih zapisa.

U njima je bivši nemački kancelar čak doveo u pitanje i suštinu demokratskog pokreta u bivšoj Nemačkoj Demokratskoj Republici. Po njemu su ekonomske slabosti istočnog bloka dovele do ujedinjenja Nemačke, a ne revolucionarni talas. Helmut Kol je najavio da će preduzeti pravne korake protiv objavljene knjige.

(Telegraf.rs/ Izvor: telegraph.co.uk/ Foto-ilustracija)

http://www.telegraf.rs/teme/knjiga

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA