PUTIN JAČI OD OBAME: Rusija ponovo ima više nuklearki od SAD!

Od izbijanja ukrajinske krize, dve velike sile su povećale svoje nuklearno naoružanje i veruje se da Moskva sada ima više od 8.000 bojevih glava, a Vašington preko 7.000

  • 13

Rusija ima u posedu 1.643 nuklearne rakete koje su spremne za lansiranje, jednu više nego Sjedinjene Američke Države, prema zvaničnom izveštaju Stejt Departmenta.

Obe države su unapredile svoje nuklearne arsenale od izbijanja ukrajinskog sukoba na istoku zemlje. Izvešaj SAD se zasniva na zvaničnim podacima koje su razmenile dve države kao deo novog sporazuma o razoružanju, a on uključuje rakete napravljene pre 1. septembra. Podaci ukazuju da se značajno povećao broj raketa od marta, kada su podaci pokazali da Vašington ima kapacitet od 1.585, a Moskva 1.512 raketa.

Sve u svemu, Centar za kontrolu naoružanja veruje da Moskva ima više od 8.000 bojevih glava, a Vašington preko 7.000. Rusija je nedavno najavila da planira remont celog nuklearnog arsenala do 2020. godine, kao deo šireg programa naoružanja čiji je budžet 700 milijardi dolara.

Iako Rusija nije obezbedila detaljan prikaz nuklearnog kapaciteta koji poseduje, pogotovo njenu nadogradnju u poslednjih par meseci, stručnjaci sa obe strane Atlantika spekulišu da je Moskva naoružala jednu, a možda čak i dve, nuklearne podmornice. One su opremljenje raketama Bulava, koje su deo jednog od najskupljih projekata u ruskoj vojnoj istoriji.

Vladimir Putin se nedavno pohvalio da ruske supersonične rakete, koje brzo mogu da menjaju putanju, ne može da obori ni jedan odbrambeni sistem u svetu.

(Telegraf.rs / Izvor:rt.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cobi ns

    7. oktobar 2014 | 14:19

    Smešno,kakve neviđene gluposti i bacanje novca...1%tog oružja je dovoljan da uništi civilizaciju totalno,pa realno ne vidim koja je svrha tolikog broja??!!Poznato je da velike sile imaju bombu tkzv."sudnjeg dana" koja automatski odgovara na napad,pa ne vidim čemu bi služile one preostale.....sve je to jedno,ozbiljno,"mlaćenje" prazne slame sa preozbiljnim stvarima!!?

  • basa

    7. oktobar 2014 | 19:24

    Jes rusija jako al amerika je amerika!

  • Knjaz milos

    7. oktobar 2014 | 20:09

    džabe rusima to sve. .... zna se ko vozi traktor a ko otvara kapiju.... američka ekonomija je 5 puta jača od ruske....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA