Kako sprečiti manijake da masturbiraju pred decom i trudnicama na ulici?

Egzibicionizam se tretira kao kršenje javnog reda i mira po Članu 6 Zakona o javnom redu i miru. Maksimalna zatvorska kazna za ovaj prekršaj je 60 dana zatvora ili 30.000 dinara. Da li mislite da bi trebalo uvesti strožije zakone za egzibicionizam ove vrste?

  • 32

Učestale vesti o silovanjima i ubistvima maloletnih primoravaju nas da se zapitamo koliko su deca bezbedna na javnom mestu i šta sve možemo da učinimo da poboljšamo bezbednost maloletnika.

Marijin zakon, nazvan po  osmogodišnjoj Mariji Jovanović iz Starih Ledinaca, kojim su propisane strože mere kontrole nad osuđenim počiniocima krivičnih dela protiv polne slobode, svakako doprinosi prevenciji seksualnih delikata. Sve učestalije se govori i o uvođenju hemijske kastracije za pedofile i silovatelje povratnike kako bi se sprečilo ponovno izvršenje krivičnog dela.

Juče je Telegraf objavio vest da muškarac onaniše u blizini porodilišta u Višegradskoj ulici, u čijem okviru se nalaze i prostorije Srednje medicinske škole. Učenici više puta doživeli neprijatnost kad su sretali egzibicionistu na putu do škole.

Manijak

Postavlja se pitanje kako zakon i organi reda tretiraju egzibicioniste?

- Egzibicionizam se tretira kao kršenje javnog reda i mira po članu 6, dakle, pišu se prekršajne prijave i sprovode se kazne koje mogu biti novčane, do 30.000 dinara, ali i zatvorske. Maksimalna zatvorska kazna za ovaj prekršaj je 60 dana zatvora. Mogu se sprovesti i mere obaveznog psihijatrijskog lečenja - kaže pravnica Marija Vagner.

Aleksandra Janković, psiholog, smatra da je u pitanju ozbiljan poremećaj za koji postoji mogućnost lečenja, ali da ono mora da bude dobrovoljno.

- Egzibicionisti svoje radnje doživljavaju potpuno otcepljeno od sebe, oni nemaju svest o tome da to rade oni, već neko drugi. Ljudi s takvim poremećajem uglavnom imaju porodice ili žive s nekim, dakle, bitan je faktor okoline koja može da egzibicionistu uputi na lečenje - ističe Jankovićeva i dodaje da egzibicionisti uglavnom nisu opasni, samo imaju potrebu da budu viđeni.

Da li mislite da bi trebalo uvesti strožije zakone za egzibicionizam?

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KBRS

    8. oktobar 2014 | 18:39

    Covek koji je nekoliko puta privodjen i dalje nastavlja da dolazi na isto mesto... Tesko da u ovom slucaju prica,komunikacija i lecenje moze da pomogne.Ali zato je batina izasla iz raja.

  • ZORAN RADENKOVIC

    8. oktobar 2014 | 18:12

    POLEPITI NJEGOVE SLIKE PO GRADU A NAROCITO PO KRAJU GDE STANUJE

  • Nole

    8. oktobar 2014 | 19:30

    Ja sam jednog jurio na Novom Bgd i nisam mogao da verujem kako je brz u mantilu. Sretnem policajca i kažem mu koga jurim on mi odgovori: Znamo mi za njega, odvedemo ga u ludaru ili zatvor on se vrati pre nas. Žeo mi je žena koje su vrištale.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA