SVI SU MISLILI DA ĆE NOBELA ZA KNJIŽEVNOST DOBITI MURAKAMI! A, evo ko ga je dobio. U pitanju je Francuz! (FOTO) (VIDEO)

Osamnaest članova Švedske akademije odlučilo je da Nobelovu nagradu za književnost dodeli francuskom književniku Patriku Modijanu. Kladioničarska kompanija "Landbrokes", čije su prognoze o pobednicima često bile tačne, predvidela je da su Ngugi va Tiongo iz Kenije i Japanac Haruki Murakami sa kvotama 4:1 favoriti za nagradu vrednu 693.000 funti

  • 1

Ove godine Švedska akademija dodeliće Nobelovu nagradu za književnost francuskom književniku Patriku Modijanu, dobitniku brojnih francuskih i evropskih nagrada i priznanja, koji se proslavio romanima: "Mesto za zvezdu","Noćobdijino kolo","Kružni bulevar","Tužna vila","Porodična knjižica", "Ulica mračnih dućana","Jedna mladost","Tako vrsni momci","Izgubljeni kraj","Cirkus prolazi","Svadbeno putovanje","Avgustovske nedelje","Dora Bruder".

Interesantno je da je Patrik Modijano izuzetno poznat u Francuskoj i nigde više. To je u prvi plan stavio i advokat Švedske akademije Peter Englund koji se javnosti obratio u ime Akademije, dodajući:

- Piše knjige za decu, scenarije za filmove, ali najviše romane. Teme su mu sećanja, identitet i vreme. Njegov najpoznatji roman je "Ulica mračnih dućana" (Missing Person). To je priča o detektivu koji je izgubio pamćenje.

Za svoje knjige Patrik je dobio nagrade: "Dijamantsko pero", Nagradu Francuske akademije, Nagradu knjižara i izdavača, a za roman "Ulica mračnih želja", koji je bio roman godine, Gonkurovu nagradu. "Te neznanke" je priča o tri žene koje odlaze iz provincije da bi u prestonici živele neki svoj san o ostvarenosti, da bi ostavile iza sebe neki život koji im nije odgovarao i koji se nije mogao tek tako menjati.

Peter Englund je u februaru primio 271 nominaciju za ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost, što je rezultiralo listom od 210 imena. Članovi akademije, 18 njih, među kojima su pisci, pesnici, akademici i ostali, izabrali su autora koji je "ostvario izvanredno delo u području književnosti".

Kladioničarska kompanija "Landbrokes", čije su prognoze o pobednicima često bile tačne, predvidela je da su Ngugi va Tiongo iz Kenije i Japanac Haruki Murakami sa kvotama 4:1 favoriti za nagradu vrednu 693.000 funti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Comi

    9. oktobar 2014 | 18:13

    Zasto bi Murakami dobio Nobelovu nagradu? Realno, sve njegove knjige lice jedna na drugu. On jeste citljiv i popularan sirom planete ali to bi bilo kao da Koeljo dobije Nobelovu nagradu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA