STRAVIČNO: Bomba bukvalno raskomadala više od 50 ljudi! (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Među poginulima u napadu bombaša samoubice u Jemenu ima i nekoliko dece. Za sada, niko nije preuzeo odgovornost za napade, ali je incident "slika i prilika" prethodnih bombaških napada koje su izvršili pripadnici Al Kaide na Arabijskom poluostrvu

  • 1

U samoubilačkom napadu u centru Sane danas je poginulo više od 50 ljudi, među njima ima nekoliko dece i na desetine je povređeno, uz strahovanja da će broj žrtava rasti, saopštili su jemenski zvaničnici.

Nekolicina ranjenih, koji su prevezeni u četiri bolnice u glavnom gradu Jemena u teškom su stanju, a medicinski zvaničnici su uputili apel lekarima da se jave na posao i pomognu u zbrinjavanju velikog brojem povređenih, prenele su agencije.

Eksplozija je odjeknula na centralnom prestoničkom Trgu Al-Tahrir gde su se pristalice pobunjenih Huta pripremali za protest, navela je agencija AFP.

Pripadnik policije koji čuva lokalnu banku u blizini mesta napada, opisao je da je muškarac, očigledno sa samoubilackim pojasom, prišao punktu Hutija i da je zatim aktivirao eksploziv među pripadnicima bezbednosnih snaga i ljudima koji su se zatekli u blizini.

Pobunjeni Huti preuzeli su kontrolu nad Sanom, nezadovoljni što je jemenski predsednik Abdrabuh Mansur Hadi, pod uticajem stranih sila, imenovao Ahmed Avad bin Mubaraka za novog premijera i zapretili "novim koracima" ukoliko predsednik ne opozove svoju raniju odluku, javili su lokalni mediji.

S druge strane lokalni izdanak Al-Kaide obećao je borbu protiv Hutija jer su zauzeli Sanu. U drugom, otvojenom, napadu u jugoistočnom Jemenu, osumnjičeni bombaš Al-Kaida samoubica ubio je 20 vojnika u vojnom kontrolnom punktu, saopštila je vojska.

Napadač je aktivirao automobil bombu kod kontrolnog punkta na zapadnoj periferiji grada Mukala, u provinciji Hadramavt, naveo je zvaničnik za AFP. Tenk i dva vojna vozila su uništena u toj eksploziji, dodao je zvaničnik.

Za sada, niko nije preuzeo odgovornost za napade, ali je incident "slika i prilika" prethodnih bombaških napada koje su izvršili pripadnici Al Kaida na Arabijskom poluostrvu (AKAP), navodi britanska agencija Rojters.

Takođe danas su agencije objavile da je Al Kaida u Jemenu postavila na Internetu video snimak otmice i pogubljenja 14 vojnika, sunitsko-muslimanskih ekstremista za koje su naveli da su "otpadnici šiita-muslimana".

Agencije ocenjuje da su današnji napadi rezultat bezbednosnog vakuuma i potencijalnog sektaškog nasilja u nestabilnom Jemenu koji su prisutni od 2012. i svrgavanja dugogodišnjeg diktatora Ali Abdulaha Saleha.

Pobunjenici i ekstremisti pokušavaju da iskoriste vakuum i preuzmu što veću kontrolu nad teritorijom u toj arapskoj zemlji.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA