Labus: Srbija što pre da pređe na evro

Bivši potpredsednik Vlade SRJ ocenio je da bi uvođenje evra kao valute bio put za izlazak Srbije iz ekonomskog "ćorsokaka"

  • 0

U Srbiji je na snazi sistem dvojne valute, jer se veliki broj plata i ugovora zaključuje u evrima, rekao je  Miroljub Labus za novosadski "Dnevnik."

- Evro je obračunska valuta, a dinar služi kao sredstvo plaćanja. Međutim, dokle god je na delu taj dualni sistem, imaćemo problema sa kursom. Moj savet je da se ne dira devizna štednja građana, pa ako je to tako, onda je izlaz prelazak na evro - poručio je bivši potpredsednik Vlade SR Jugoslavije.

Međutim, ni Evropska centralna banka ni Evropska unija ne bi volele da vide prelazak Srbije na evro, kaže on.

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić smatra da takav potez ne bi bio dobar po Srbiju.

On je ocenio da aktuelna umerena inflacija nije nešto što bi motivisalo Srbiju da pređe na evro. Takođe, podsetio je na to da je pravilima evrozone, koja su definisana krajem 2000. godine, zabranjena unilateralna evroizacija.

- Jednostrano uvođenje evra danas bi u Srbiji proizvelo određene negativne reperkusije, između ostalog i u procesu njenog približavanja Evropskoj uniji - rekao je Žugić.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA