U KRITIČNOM STANJU? Kim Džong Un odsustvovao i sa godišnjice partije (FOTO)

Danas severnokorejska Radnička partija proslavlja 69. godinu od osnivanja, a iako se očekivalo da će se vođa zemlje pojaviti na ceremoniji - to se nije dogodilo. Izostanak sa bitnog događaja se opravdava time da "ne želi da ga javnost vidi bolesnog i slabog", a možda je i stvarno došlo do prevrata

  • 15

Severnokorejski lider Kim Džong Un nije bio prisutan na ceremoniji povodom 69. godišnjice osnivanja vladajuće Radničke partije, što je dodatno podgrejalo spekulacije o njegovom lošem zdravstvenom stanju ili političkim promenama u vrhu zemlje.

Kim nije viđen u javnosti od 3. septembra, kada je sa suprugom prisustvovao jednom koncertu, a svetski mediji i analitičari koji prate dešavanja u Severnoj Koreji, iščekivali su da vide da li će se danas pojaviti na glavnom partijskom događaju. AFP primećuje da još postoji mogućnost da se pojavi u mauzoleju do kraja dana.

Prethodne dve godine Kim je, povodom godišnjice osnivanja partije, obilazio mauzolej u Pjongjangu, u kojem su sahranjeni njegov otac i deda. Ovaj put nije bio na spisku prisutnih, koji je objavila državna agencija KCNA, mada je na spomenik Kim Džong-Ilu i Kim Il-Sungu položen venac u njegovo ime.

Svetski mediji iznose razne teorije o njegovom odsustvu iz javnosti, neuobičajenom za mladog severnokorejskog lidera, koje idu od raznih bolesti do produženog odmora ili čak tihog puča. Južna Koreja, međutim, distancirala se od spekulacija, napomenuvši da nema nikakvih indikacija da Kim više ne vodi zemlju.

- Neprestano se nižu izveštaji (severnokorejskih državnih medija) o Kimovom upravljanju zemljom - izjavio je portparol južnokorejskog Ministarstva za ujedinjenje Lim Bjeong-Čul na konferenciji za novinare.

- Na osnovu toga, čini se da Kim Džong Un vlada normalno - rekao je Lim i dodao da Seul nema nikakvih posebnih obaveštajnih podataka o Kimovom zdravlju.

Većina stranih medija i analitičara kao objašnjenje za njegovo odsustvo navodi zdravstvene probleme. Kim, strastveni pušač, znatno se ugojio otkad je došao na vlast 2011. godine, posle smrti svog oca, a na jednom od nedavnih snimaka vidi se kako hramlje dok hoda.

- Ja sam ubeđen da on ima zdravstveni problem, ali ne preterano ozbiljan - smatra Čung Jung-Čul, profesor severnokorejskih studija na univerzitetu Sogang u Seulu.

Glasilo vladajuće severnokorejske partije, Rodong sinmun, nazvao je danas na naslovnoj strani Kima simbolom "dostojanstva i nepobedivosti" Radničke partije i naveo da njegov autoritet treba štititi svim sredstvima.

- Čelično jedinstvo stranke, s vođom u centru, izvor je nepobedive moći - piše Rodong sinmun.

- On sigurno ne želi da ga javnost vidi bolesnog i slabog. Nije dobro za severnokorejskog lidera da deluje slabo - izjavio je Brus Benet, analitičar korporacije RAND, povodom spekulacija o Kimovim zdravstvenim problemima

Svetski mediji spekulisu i o tome da, ako je Kim bolestan, državu možda vodi njegova sestra, ali razmatraju i mogućnost smene u političkoj eliti ili to da je Kim u "kućnom pritvoru". Kruže glasine da Kima muči giht, dijabetes, pa čak i problemi sa zglobovima, a jedna opoziciona grupa tvrdi da je Kimova mlađa sestra, Kim Jo Džong, možda preuzela upravljanje zemljom dok se on ne oporavi, preneo je CNN.

Opoziciona organizacija "Solidarnost intelektualaca Severne Koreje" saopštila je da postoji mogućnost da Kim Jo Džong barem privremeno rukovodi vladom, mada nije navela izvor te informacije.

CNN je podsetio da je Kimova sestra "zvezda u usponu" i naveo reči Majkla Medena, blogera koji prati aktivnosti severnokorejskih lidera, da je mediji u toj zemlji pominju kao zamenika direktora Radničke partije, što je veoma moćna pozicija.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivica

    10. oktobar 2014 | 11:27

    Ja ga videh jutros na Kalenic pijaci kupuje krompir.

  • Boki

    10. oktobar 2014 | 11:27

    Mislim da mu treba stati na put jednom. Debeli klinac terorise cutavu naciju dok on zivi gala zivot. Mislim da Severna Koreja ima veliki potencijal zbog discipinovanog i vrednog naroda, samo treba malo uvesti demokratiju, kako bi se zemlja otvorila prema svetu.

  • kisni dan

    10. oktobar 2014 | 11:28

    Daće Bog da i taj napaćen narod dočeka slobodu !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA