OVO SU NAJBOGATIJE ZEMLJE SVETA: Da li će Srbija ikada biti u njihovom društvu?

Prema najnovijim podacima MMF-a, Kina je preuzela prvu poziciju od Sjedinjenih Američkih Država po obimu bruto domaćeg proizvoda (BDP). To znači da će ona ove godine, po prvi put, postati najjača ekonomska sila na svetu

  • 53

Kina će ove godine zvanično postati najveća svetska ekonomija, ispred SAD, po obimu bruto domaćeg proizvoda (BDP), merenog paritetom kupovne moći, piše "Fajnenšl tajms" pozivajući se na podatke Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Po paritetu kupovne moći BDP Kine već sada, prema oceni MMF, iznosi 17,6 biliona dolara, u odnosu na 17,4 biliona u SAD. BDP Kine bez učešća pariteta kupovne moći je 10,4 biliona dolara.

Na trećem mestu na svetu je Indija sa više od duplo manjeg BDP-a vodećih zemalja - 7,2 biliona dolara. Četvrto mesto zauzima Japan sa 4,7 biliona dolara, a na petom mestu je Nemačka sa 3,6 biliona dolara, kao prva evropska država u društvu najbogatijih. Posle nje na listi je Rusija, sa malo manjim BDP-om od Nemačke - 3,5 biliona dolara.

Prva južnoamerička država na listi je Brazil, koja se nalazi na sedmom mestu sa 3 biliona dolara. Na mestu ispod je Francuska, kao treći evropski predstavnik, sa 2,5 biliona dolara, a Indonezija se sa istim BDP-om kao zemlja Galskih petlova našla u društvu najbogatijih država.

U 1980. godini kineski BDP je iznosio deseti deo američkog, a do 2020. godine, kako procenjuje MMF, može da premaši američki BDP 20 odsto. Prosečan rast privrede Kine od 1980. godine bio je 9,8 odsto, dok je u SAD bio 2,7 odsto.

Istovremeno BDP po stanovniku Kine, kao i ranije iznosi manje od četvrtine američkog.

Paritet kupovne moći prati međusobne odnose valuta prema njihovoj kupovnoj moći u odnosu na određeni skup roba i usluga, a ne u zavisnosti od trenutnog tržišnog kursa.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vvvv

    10. oktobar 2014 | 17:54

    Bogata zemlja je ona gde velika vecina njenih gradjana lepo zivi. Kina....ne nikako...

  • љути четник

    10. oktobar 2014 | 20:04

    Koliko su vam smesni komentari, radi se BDP a ne o standardu stanovnistva!

  • jagodinac

    10. oktobar 2014 | 19:32

    Koliko ima sirotinje u Kini, Indiji, Brazilu, USA? Koliko ima samoubistava u Japanu i koliko je radno vreme tamo? Jadni su oni i njihova bogatstva. Zbog vlastite alavosti zagadili su planetu, unishtili prirodu.... Da to je svet kojem tezhimo. Blago nama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA