General Diković tužio Natašu Kandić

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije podneo tužbu protiv direktorke Fonda za humanitarno pravo zbog tvrdnji te organizacije da je odgovoran za ratne zločine na Kosovu i Metohiji

  • 0

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković podneo je tužbu protiv direktorke Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić zbog optužbi da je odgovoran za ratne zločine na Kosovu, piše "Danas". Kandićeva je ranije optužila Dikovića da je navodno odgovoran za ratne zločine počinjene u zoni njegove odgovornosti na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine.

Tužba protiv Dikovića podneta je Prvom osnovnom sudu u Beogradu na osnovu sedam tačaka iz dosijea o Dikoviću koji je Fond za humanitarno pravo objavio krajem januara ove godine. U dosijeu piše da je 37. motorizovana jedinica Vojske SR Jugoslavije na Kosovu, kojom je komandovao Ljubiša Diković, a koju je Slobodan Milošević odlikovao Ordenom narodnog heroja, počinila zločine ubistva civila, silovanja, maltretiranja i prebijanja.

Diković je odbacio optužbe Fonda i Nataše Kandić kao neistine i udar na Vojsku Srbije "kao stabilnu i uglednu instituciju i udar na funkciju načelnika Generalštaba“.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac je, takođe, odbacio optužbe Fonda i rekao da su izvršene provere pre nego što je general Diković postavljen na dužnost načelnika Generalštaba Vojske Srbije. Šutanovac je dosije Fonda ocenio kao potpuno lažan.

Tužilaštvo za ratne zločine saopštilo je da ne postoji nikakav osnov za sumnju u krivičnu odgovornost generala Dikovića za ratne zločine, kao i da su izvršili proveru navoda FHP "uvidom u sve predmete ratnih zločina koje je Fond naveo u ‘dosijeu Dikovića’"

(M.S. / Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA