U Srbiji čak 728 osoba pod nadzorom zbog ebole!

Osobe pod nadzorom su se same prijavile lekaru i zasad nemaju simptome virusa. Pri pasoškoj kontroli, svi koji su došli iz rizičnih područja dobili su informacije kako treba da se ponašaju

  • 8

U Srbiji se nad 728 osoba sprovodi preventivna procedura zbog mogućnosti da su zaražene virusom ebole. Njih 93 doputovalo je iz zemalja u kojima je potvrđeno prisustvo ovog smrtonosnog virusa.

- Redovno pratimo situaciju. Posebna radna grupa, koju je vodio ministar zdravlja Zlatibor Lončar, konstatovala je juče da se sve aktivnosti i mere za sprečavanjeunošenja i širenja zaraznih bolesti sprovode u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije - kažu u Ministarstvu.

Osobe pod nadzorom su se same prijavile lekaru i zasad nemaju simptome virusa. Pri pasoškoj kontroli, sve osobe koje su došle iz rizičnih područja dobile su informacije o tome kako treba da se ponašaju.

- Niko od njih nije hospitalizovan jer i nema sumnje da su zaraženi, ali sprovodimo preventivnu proceduru - rekli su u Ministarstvu.

Pukovnik Darko Nožić, načelnik klinike za infektivne bolesti VMA, objasnio je šta tačno znači nadzor.

- Nadzor znači da je neko bio u Africi, pa sada sedi kod kuće i javlja se ako mu nije dobro. Zasad nema sumnje na bolesne. Nadam se da neće ni biti, ali ako bude, mi smo spremni. Procedura za borbu protiv ebole odavno je utvrđena. Već su počele preventivne pripreme, što podrazumeva i obezbeđivanje adekvatnih lekova - rekao je Nožić.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • стрептомицин

    11. oktobar 2014 | 10:19

    Још један у низу сценарио фармацеутске мафије. Само код прошле преваре "птичји грип" су многи вајдили на штету држава, али сада ће само вајдити они који имају серум, а гле "случајности" то су баш САД. Психолошко-медијска припрема је у току, само још малкице да се повећа број оболелих и да крену милионске поруџбине.

  • Veste

    11. oktobar 2014 | 08:17

    Kako kda ljudi iz Afrike stizu preko Brisela i niko ih nista ne pita na aerodromu. Trebate to zlo da sprecite a ne da cekate da se desi tada je vec kasno. Kako cete naci sve ljude sa kojima su oboleli imali kontakte. Inkubacija traje 21 dan.

  • David

    11. oktobar 2014 | 08:49

    Mene samo interesuje jedno. Da li virus moze postojati i na prtljazniku rancecevima i garderobi ?? I ako da da li se saniraju svi ti koferi i radnici koji ih istovaraju ??? Kako se zasticuje osoblje aviona??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA