CIA: Milošević i Tuđman u kontaktu tokom rata!

U dokumentima CIA s kraja 1991. godine vidi se američka neodlučna pozicija da li da prizna nezavisnost Slovenije i Hrvatske, jer su verovali da bi priznanje moglo izazvati rat

  • 30

"Priznavanje bivših jugoslovenskih republika od strane Nemačke i nekih evropskih država moglo bi izazvati rat u BiH i ohrabriti podele zemlje između Hrvatske i Srbije" navodi se u dokumentu CIA od 19. decembra 1991. godine o procenama budućih kretanja u Jugoslaviji i BiH, pišu Nezavisne novine.

U dokumentima sa kraja 1991. godine vidi se američka neodlučna pozicija da li da prizna nezavisnost Slovenije i Hrvatske, jer su, s jedne strane, veerovali da bi priznanje moglo izazvati rat, a nepriznanje uverenje kod evropskih država da se drže po strani u rastućoj krizi. U pomenutom dokumentu od 19. decembra, kao najverovatniji scenario za BiH su "rasprostranjeno nasilje i građanski sukob".

- Odluka Nemačke i drugih zemalja Evropske zajednice o priznanju nezavisnosti jugoslovenskih republika će verovatno izazvati Srbe i Hrvate (u BiH) da srpska i hrvatska područja priključe Srbiji i Hrvatskoj - navodi se u proceni.

Kao najpozitivniji scenario, odnosno scenario sa najmanje nasilja, u CIA vide da vlast u BiH preuzmu umerene snage koje će kroz pregovore podeliti BiH i delove priključiti Srbiji i Hrvatskoj, a da bi se muslimani mogli ili priključili Hrvatskoj ili bi osnovali islamsku državu od onoga što ostane, pišu Nezavisne novine.

- Perspektiva za BiH izgleda dosta tmurno, čak i ako se Srbija i Hrvatska dogovore. Obaveštajni podaci pokazuju da su i Slobodan Milošević i Franjo Tuđman spremni za priključenje dijelova BiH njihovim teritorijima. Izveštaji pokazuju da su njih dvojica celo vreme u kontaktu uprkos sukobima. Letos je Tuđman nemačkim političarima rekao da je BiH apsurdno prevelika i da ju je on spreman podeliti - navodi CIA.

Zanimljiva je njihova tvrdnja da se Alija Izetbegović, kojeg su 1991. zvali "umerenim muslimanom", 1995. zalagao za islamsku državu u BiH i da nije bio voljan da prihvati komplikovanu multietničku BiH u kojoj bi sve strane morale međusobno da dele moć.

Procenili su da Slobodan Milošević neće braniti Banjaluku ako bi ona pala u ruke hrvatsko-muslimanskih snaga, kako je napisano u dokumentu od 21. septembar 1995. godine.

Kako je navedeno, bili su iznenađeni nedostatkom reakcije Beograda na akciju hrvatske vojske "Oluja".

(Telegraf.rs / Izvor: Nezavisne novine)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    11. oktobar 2014 | 19:05

    Ovo je dokaz za sve neverne Tome koji ne zele da prihvate cinjenicu da je Milosevic u dogovoru sa Tudjmanom predao Krajinu i preko DB kontrolisao Krajisku vojsku da ne pruza otpor 1995

  • Cira

    11. oktobar 2014 | 19:32

    Zbog njih su ginuli neduzni , jadni narod ,,,

  • pop dujic

    11. oktobar 2014 | 17:16

    Krajna je data za posavinu to i vrapci znaju protiv toga je bio Milan babic pa ga je slobo sklônio sve ovo je znao vojvoda dujic i zato je preko svojih ljudi u krajni spasio babicu glavu u istocnoj slavôniji nacelnik policije Ivan kirh kome su srbi vjerovli u tenku postieze dogovor sa vojskom krajne o mirnom rjesenju uklanjanju barikada a po povratku u osjek u zasjedi ga ubija émigrant ustaski gudelj po nalogu seks ai glavasa pocinje istu vecer granatiranje tenje i sve pada u vodu tudman i slobo su zavadili i u rat gurnuli srpsku i hrvatsku sirotinju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA