Srbi u Hrvatskoj strahuju da će nestati!

Ova informacija pojavila se u najnovijem istraživanju koje je sproveo Institut za migracije i narodnosti, a objavljeno je u časopisu Politička misao

Srbi u Hrvatskoj, kojih je po poslednjem popisu stanovništva 186 633, odnosno 4,3 posto ukupnog stanovništva u ovoj državi imaju bojazan da bi mogli nestati zbog gubitka identiteta.

Ova informacija pojavila se u najnovijem istraživanju koje je sproveo Institut za migracije i narodnosti, a objavljeno je u časopisu Politička misao. Autor Filip Škiljan rekao je da istraživanje ne omogućava dalekosežne zaključke, a obavljeno je na 36 pripadnika srpske nacionalnosti.

Ispitanici su uglavnom pesimistični kada je reč o budućnosti Srba u Hrvatskoj. Boje se izumiranja, asimilacije, etnomimikrije, a prema njihovim iskazima, za to imaju i opravdanje, navodi se se u časopisu koji ove godine obeležava pola veka izlaženja.

- Stvarni gubitak identiteta u nekoj populaciji počinje onda kad se u njenom znatnom delu konstatuje indiferentnost prema tom gubitku - naglašava Škiljan.

On je analizirao tradicionalne i moderne elemente srpskog identiteta u Hrvatskoj. Tradicionalni su vera, pismo i vojnička prošlost, a za modrene je uzeo jezik i književnost, građanske, društvene i političke vrednosti.

Nakon raspada Jugoslavije srpski identitet u Hrvatskoj prolazi kroz ambivalentan razvoj. S jedne strane, dolazi do retradicionalizacije i "povratka identitetu" nakon što je u Jugoslaviji on bio zanemaren, ističe autor.

- Zbog rata devedesetih godina srpska zajednica u Hrvatskoj znatno je smanjena. Mnogi Srbi otišli su iz Hrvatske i neće se više vratiti, zbog čega je moguće da se ta zajednica nalazi pred nestankom - kaže autor ovog istraživanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sandra

    12. oktobar 2014 | 09:44

    Otac mi je Hrvat,mama Srpkinja,živim u Srbiji i osecam se Srpkinjom.Idem i u Hr,ali ne mogu se porediti zivot Srba tamo i zivot Hrvata ovamo.Hrvati u Srbiji imaju sva prava,ali Srbe tamo gledaju drugačije.Volim Srbiju svim srcem,zivela nam!!!

  • Poslao gospodin Pendula

    15. oktobar 2014 | 04:33

    Kako su ove hrvatice ljubomorne na nase Srpkinjice... strasno !!! Mada imaju i zasto da budu ljubomorne...

  • Poslao gospodin Pendula

    15. oktobar 2014 | 22:22

    Mi Srbi treba da se zapitamo malo... Trebali bi da cuvamo nase najvece blago, NASE SRPKINJICE, mnogo bolje nego sto sada radimo. Kada trebju nase prelepe Srpkinjice da se zaposle, pitaju, "da li si udata", "hoces li imati dece", "ne moze puno porodiljsko" itd... A posle kukamo, kako nas bela kuga prozdire. Da nam nije nasih PRELEPIH SRPKINJA, ne bi ni ova zemlja postojala !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA