Pljušte kazne na srpskim drumovima, veća i naplata! (FOTO)

Za poslednjih šest meseci, sudijama za prekršaje privedeno je oko deset hiljada ljudi, što je tek šest odsto od broja prekršaja koji su zabeleženi

  • 7

Novi Zakon o prekršajima koji je pre šest meseci stupio na snagu već je dao prve konkretne rezultate. Umanjenje novčane kazne ukoliko se plati na vreme i pogodnost sporazuma o priznanju ubrzali su procedure pred sudovima, a naplata kazni je povećana.

Od prvog marta prekršajne sudije imaju mnogo manje posla. Prednosti koje nudi novi Zakon o prekršajima građani, prema podacima sudova i policije, koriste.

Za poslednjih šest meseci, sudijama za prekršaje privedeno je oko deset hiljada ljudi, što je tek šest odsto od broja prekršaja koji su zabeleženi. Na licu mesta naplaćeno je više od sto miliona dinara, izrečeno više od osam hiljada meseci zabrane upravljanja autom i više od jedanaest hiljada meseci zatvora, piše RTS.

Zakon, smatraju nadležni, ide naruku odgovornim građanima.

- Onima koji to zaista rade iz nehata, vrlo retko ili jedanput im se desi da su na neki način ovim zakonom privilegovani u smislu da mogu da plate polovinu novčane kazne za prekršajni nalog od one koja je zaprećena, da mogu da se sporazumeju oko visine kazne - kaže Zoran Pašalić iz Prekršajnog apelacionog suda u Beogradu.

Za neke od prekršaja koji završe na sudu, izriču se kazne rada u javnom interesu.

U Upravu za izvršenje krivičnih sankcija prekršajni nalozi počeli su da stižu tek u julu. Do sada je stiglo više od 500 naloga, a uprava je uputila 164 poziva na razgovor. Tek desetina je došla, ali svi sa uplatnicama koje potvrđuju da su kaznu izmirili novcem.

Najviše naloga za alternativno izvršenje doneli su sudovi u Beogradu, Pančevu, Zrenjaninu i Kragujevcu.

- Kada se govori o većoj novčanoj kazni ili ako je zaprećena kao alternativna ili kao glavna kazna zatvora za određeni prekršaj, da se ide ka alternativnoj sankciji, odnosno rad u javnom interesu - kaže Pašalić.

Najviše prekršaja su napravili vozači. Od marta je izdato 290.000 prekršajnih naloga. Više od 70 procenata (215.000) plaćeno je u roku od osam dana, što je rok u kom se plaća samo polovina iznosa.

- Ako uzmemo periode pre donošenja Zakona o prekršajima kada su građani po osnovu tada tzv. 'nfj obrasca' vodili prekršajni postupak pred nadležnim organom, policijskim službenikom, imali smo daleko manji procenat naplaćenih naloga, koji je za gotovo jednu trećinu slabiji - kaže načelnik Uprave saobraćajne policije Vladimir Rebić.

Od kraja avgusta vozači, čim naprave prekršaj, mogu, na licu mesta, s policajcem da zaključe sporazum o priznanju krivice. Do sada su zaljučena 352 sporazuma.

- Za sporazum su potrebne tri strane, učinilac prekršaja da se dobrovoljno javi da predloži to, policija koja sa unapred utvrđenim kriterijumima pristaje na takvu situaciju i zaključuje sporazum i sud za prekršaje koji u redovnom postupku verifikuje takvu odluku - kaže Rebić.

Rebić ističe da postoje i policijske uprave kao što su Zaječar, Bor, Novi Pazar gde nije sačinjen i zaključen nijedan sporazum.

Preventivna strana Zakona o prekršajima videće se, kažu u sudu, kada se formiraju registri višestrukih povratnika u prekršaju i neplaćenih kazni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • стрептомицин

    12. oktobar 2014 | 14:17

    Како држава пљачка грађане, наравно због "сигурности" у саобраћају.

  • toplistanadrealista

    12. oktobar 2014 | 19:06

    Samo lopatajte, za divljanje "kokuzima" oduzimati auta! Ne trebaju nam ratovi, dovoljno ginemo u saobracaju! Podrska muriji u ovom slucaju!

  • vladojlo

    12. oktobar 2014 | 16:01

    Samo napred!! Kada moze da se divlja moze i da se plati!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA