Po ovom dedici je nastao Prle iz "Otpisanih"! (FOTO)

Čuveni Prle iz serije "Otpisani" zaista je postojao, i to je Sava Anđelković koji se 1944. kao ilegalac borio za oslobođenje Beograda

  • 12

Čuveni Prle iz serije "Otpisani" zaista je postojao, i to je Sava Anđelković koji se 1944. godine kao ilegalac borio za oslobođenje Beograda, a danas je zajedno sa gradonačelnikom Sinišom Malim otvorio izložbu "Oslobođenje Beograda - 70 godina posle" u Istorijskom arhivu grada.

Anđelković, čiji je jedan od nadimaka bio Prle, uneo je pre 70 godina prvu radio stanicu u okupirani Beograd.

Gradonačelnik je istakao zadovoljstvo što je upoznao Anđelkovića koji je učestvovao u oslobođenju Beograda i dodao da Grad u periodu od 10.-20. oktobra organizuje brojne događaje koji slave ovakve heroje.

Ovakvim događajma, kako je rekao, Grad želi da pokaže da želi da sačuva uspomene i da smo ponosni na sve one koji su izvojevali ovakve pobede.

- Ova ižložba simbolično je otvorena baš danas 12. oktobra, jer su tada krenule operacije Crvene armije i Narodnooslobodilačke vojske u Beogradu - rekao je Mali.

On je pozvao sve građane da u četvrtak prisustvuju vojnoj paradi i istakao da će u njoj učestvovati više od 4.500 pripadnika Vojske Stbije.

- Vojna parada je poruka da se sećamo svih onih koji su dali živote za oslobođenje Beograda - rekao je on.

Direktor Istorijskog arhiva Dragan Gačić izjavio je da su neke od fotografija i podataka na izložbi već viđeni i poznati, istakavši da su oni podsećanje na oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu. Za oslobođenje Beograda, kako je rekao, borili su se mnogi ilegalci, među kojima je upravo i bio Sava Anđelković.

- Po prvi put imamo i mape Beograda sa ucrtanim nemačkim bunkerima koji su ilegalci sakupljali... Jedna od najvećih uloga Save Anđelkovića bila je unošenje i aktiviranje radio stanice u okupirani Beograd u kuću njegovih roditelja - rekao je Gačić i i dodao da je na taj način Vrhovni štab obaveštavan o situaciji u gradu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ikon

    12. oktobar 2014 | 15:28

    Mozda je bas on na smrt isamarao vojvodu Petra Bojovica starca od 95 godina (oslobodioca Srbije i Beograda). Toliko o "oslobodiocoma".

  • pivopija

    12. oktobar 2014 | 15:38

    Prle nemoj da zavrsis u Hagu hahaha

  • patriota ns

    12. oktobar 2014 | 16:02

    svaka počast ovom hrabrom junaku

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA