IZBORI U BOSNI: Veća izlaznost, birači glasali i za Šerloka Holmsa i Ivicu Osima!

Na današnje opšte izbore u Bosni i Hercegovini izašlo je 50,1 odsto birača, objavila je Centralna izborna komisija BiH. Ipak, mnogi građani BiH su, umesto da glasaju za ponuđene kandidate, odlučili su da ponište listiće na različite načine

  • 0

U BiH su danas održani opšti izbori, na kojima je glasalo gotovo 3.300.000 birača. Zabeležena je nešto veća izlaznost nego na prethodnim izborima 2010. godine, i to u entitetu RS.

Na današnje opšte izbore u Bosni i Hercegovini izašlo je 50,1 odsto birača, objavila je Centralna izborna komisija BiH. U Srpskoj je biračko pravo iskoristilo 53,15 odsto građana, a u Federaciji BiH 48,27 odsto. U Republici Srpskoj biračko pravo je iskoristilo 642.861 od ukupno upisanih 1.209.505 birača, a u  FBiH je glasalo 974.099 od 2.018.038 birača.

Ipak, mnogi građani BiH su, umesto da glasaju za ponuđene kandidate, odlučili su da ponište listiće na različite načine.

Dok su neku dopisivali željena imena, kao što su, na primer Šerlok Holms, Ivica Osim ili japanski ambasador u BiH Hide Jamazaki, drugi su komentarisali političare i ostavljali im razne poruke, piše sarajevski portal Klix.ba. Glasači su na duhovit način iskazali svoje nezadovoljstvo, pa su poručili da bi samo Holms mogao da reši kriminal u zemlji.

Na listićima su se našli i stihovi pesama popularnih grupa S.A.R.S. i Dubioze kolektiv. "Stvarnost nam je crno - bela, a budućnost siva...", citirao je jedan od glasača pesmu "Perspektiva". Možda najupečatljiviji poništeni listić koji je objavio ovaj portal jeste sa porukom jednog birača "Listić je poništen od strane univerzitetski obrazovanog građanina".

Izbori su protekli uglavnom bez incidenata, a biračka mesta zatvorena su u 19 sati. Kako je ranije najavljeno, prvi preliminarni rezultati mogli bi da budu poznati oko ponoći.

Građani su na 5.401 biračkom mestu, birali članove Predsedništva BiH, poslanike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, poslanike u kantonalnim skupštinama i Narodnoj skupštini RS, kao i predsednika i potpredsednike RS.

Na izborima je učestvovalo 98 političkih subjekata, čija se imena nalaze na glasačkom listiću, a od toga je 50 političkih stranaka, 24 koalicije, 24 nezavisna kandidata i ukupno 7.748 kandidata.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA