SUKOBI U JERUSALIMU: Policija zaključala Palestince u džamiju

Na Brdu hrama na kojem su ranije postojali drevni jevrejski hramovi, danas se odigravaju česti sukobi između Palestinaca i lokalne policije, jer se upravo tu nalazi važna islamska džamija

  • 5

Između palestinske omladine i policije izbili su sukobi rano jutros na Brdu hrama u starom gradu Jerusalima. Incident se dogodio kada su policijske snage upale na sveto mesto posle jutarnjih molitvi, zbog dojava da Palestinci imaju planove da ometaju red.  Policajci su koristili sredstva za rasturanje nereda i tako su uspeli da ih potisnu u džamiju, zatim su porušili barikade i zatvorili vrata bogomolje.

Inače, muslimani ovo svetililište nazivaju Uzvišenim utočištem ili Haram al Šarif. Pre nereda na ovom svetlištu, mladići su sakupili kamenice i zapaljive bombe, a zatim postavili barikade na samom ulazu u džamiju.

Sveto mesto je bilo zatvoreno u nedelju za nemuslimane zbog međuverske napetosti jer su Jevreji slavili svoj praznik Sukot, dok su u sredu izbili sukobi između policije i Palestinaca koji su nosili maske, bacale kamenice na policajce, koji su uspeli da ih potisnu u džamiju Al Aksa.

U današnjim sukobima niko nije povređen, ali su u prethodnom sukobu trojica policajaca bila ranjena a petoro demonstranata je uhapšeno. Na mestu gde su ranije postojali drevni jevrejski hramovi, danas se odigravaju česti sukobi između Palestinaca i lokalnih vlasti.

Da podsetimo, na Brdu hrama se nalazi Al Aksa, treća džamija po značaju u islamu, dok je samo brdo najsvetije mesto u judaizmu. Sa Kupole na steni je prorok Muhamed uzleteo u raj, kako kaže muslimansko verovanje.

(Telegraf.rs/ Tanjug/ Foto-ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ja

    13. oktobar 2014 | 12:47

    Kupola ima da leti. A onda ponovo da se izgradi Solomonov hram.

  • Алекса

    13. oktobar 2014 | 13:47

    Где год су муслимани има неких нереда, или се то мени привиђа?

  • Isko

    13. oktobar 2014 | 13:36

    Kakav bedan razlog za nasilje-religija. A sve religijske knjige traze slepo verovanje u bajke koje su pisane jko davno. Zar im to uopste ne smeta. Inace ja mozda vise verujem u boga od ovih zalupanih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA