Nakon unutrašnje kontrole slede smene u MUP-u?

- Nema govora o tome da je protiv pripadnika niškog odreda Žandarmerije podneto oko 50 krivičnih prijava i da većina ima dosije - tvrde u Žandarmeriji

  • 8

Sektor unutrašnje kontrole proverava rad svih jedinica MUP-a, a ne samo Žandarmerije. Proveravaju se svi zaposleni, a to se radi u sklopu reforme policije koja je u toku, kažu u vrhu MUP-a.

Kako piše "Danas", postoji i nagoveštaj da bi uskoro moglo da dođe do prvih personalnih promena u MUP-u.

Ipak, od svih elitnih jedinica, Žandarmerija je godinama na udaru medija, gde se njeni pripadnici optužuju za brojne kriminalne radnje - obezbeđivanje kriminalaca, nezakonito prisluškivanje, prekomernu upotrebu sile, pa sve do kopanja zlata u radno vreme. Ovi navodi se najviše vezuju za niški odred Žandarmerije.

Međutim, u protekle dve godine, pre incidenta na Paradi ponosa, podnete su samo dve krivične prijave protiv dvojice žandarma ovog odreda - protiv A. R., koji se sumnjiči da je ubio narko-dilera, i protiv S. S. (31), osumnjičenog da je upucao sugrađanku A. D. (35), nakon kraće rasprave u saobraćaju.

- Nema govora o tome da je protiv pripadnika niškog odreda Žandarmerije podneto oko 50 krivičnih prijava i da većina ima dosije. Svi navodi o kriminalnim radnjama, koji su pojedini mediji tendenciozno plasirali godinama unazad, provereni su i ispitani u okviru MUP-a, ali nijedan slučaj nije došao do tužilaštva, jer su navodi bili neosnovani - tvrde za "Danas" u Žandarmeriji.

Niški odred ponovo je dospeo u žižu javnosti kada su njeni pripadnici brutalno pretukli Andreju Vučića, brata premijera Srbije, tokom nedavno održane Parade ponosa. Protiv sedmorice pripadnika podnete su krivične prijave, a komandant niškog odreda Senad Koštić je razrešen dužnosti. U MUP-u pak ističu da su na proveri pripadnici svih elitnih jedinica, a ne samo Žandarmerije.

Sindikati policije juče su oštro osudili, kako navode, hajku protiv Žandarmerije, ocenjujući da se baca ljaga na ovu elitnu jedinicu i njene pripadnike "koji časno rade svoj posao".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragoljub

    13. oktobar 2014 | 23:50

    O kojoj eliti vi govorite? O ljudima koji sirom Beograda i Novog Sada rade kao obezbedjenja nocnih klubova i sepure se sa znackama i sluzbenim postoljima. Takvih je gomila i to je javna tajna. Nazalost neke stvari se nikad nece promeniti.

  • Mi-6

    13. oktobar 2014 | 23:50

    Treba unutrašnja kontrola da pročešlja i sindikate biće veoma zanimljivo čime se bave,šta rade i kako rade....a koliko znam treba objediniti specijalne jedinice i svo uvažavanje i poštovanje za SAJ.

  • radovan

    14. oktobar 2014 | 00:03

    Smene > provere ito sve po zakonu a sve se radi mimo zakona NE SMENE NEGO OTKAZI BEZ PRAVA ZAPOSLENJA .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA