GERILCI NA TERORISTE: Islamska država ima novog neprijatelja

Najvažniji metod i moto pobunjeničkih organizacija je tajnovitost i delovanje u manjim grupama, tako da pripadnici ovih gerila kontrolišu teritorije u Iraku i Siriji sa granice

  • 4

Rat protiv Islamske države ulazi u sasvim novu fazu, jer su njeni borci dobili neprijatelje koji će značajno uticati na dalji tok događaja. Njihovi novi suparnici su male pobunjeničke grupe koje se služe gerilskim metodama kako bi nanele što veće gubitke najvećoj i najbrutalnijoj terorističkoj zajednici današnjice.

Ove grupe imaju za cilj da zastraše islamiste i deluju trenutno na teritoriji sirijske regije bogate naftom. Među ovim organizacijama je vrlo poznata i uticajna grupa "Beli plašt" koja broji oko 300 članova, koji deluju nezavisno, sa ciljem da ubiju što više terorista.

Vođa grupe Abu Aboud objašnjava simboliku naziva organizacije i povezuje je sa posmrtnim ostacima članova Islamske države koji su odgovorni za zločin učinjen nad sirijskim narodom. On dodaje da je njihov najvažniji metod i moto zapravo tajnovitost i misterija. Pripadnici ove grupe uglavnom kontrolišu teritorije u Iraku i Siriji sa područja oko oko grada Al Bukamal na iračkoj granici.

Inače, Aboud je nekada bio jedan od zapovednika grupe pobunjenika, finansirane od strane SAD-a, koja se borila protiv predsednika Bašara al-Asada, dok ih nije pregazila Islamska država koja je početkom godine preuzela potpunu kontrolu na ovoj regiji.

- 80 odsto naših članova nije se borilo sve do dolaska Islamske države. Obučili smo ih, pa su nam se pridružili zbog ugnjetavanja koje su osetili nakon što su teroristi preuzeli kontrolu - rekao je vođa novih neprijatelja džihadista.

Sirijska opservatorija za ljudska prava ističe da ovo nije jedina organizacija koja se pobunila protiv Islamske države, već da postoje i Fantomska brigada i Brigada anđela smrti.

- Proširili smo strah među pripadnike Islamske države. Danas ih nećete videti da hodaju sami. Uvek su u grupi jer se boje otmice - istakao je jedan od članova boraca.

(Telegraf.rs/ Izvor:businessinsider.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dosla je istina nestalo je lazi

    15. oktobar 2014 | 21:53

    Necete dugo sine to je jedino sigurno,vise niste tajni...ko se vise ne bori protiv mudzahida a nigdje nikakvog napretka..sto je vas vise izgleda da su oni sve jaci

  • RADOZNAO

    16. oktobar 2014 | 00:25

    MENI STE DIVLJACI I JEDNI I DRUGI!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA